Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Perłowa piękność wśród warzyw

[email protected]
Trzeba przyznać, że fasolę polska kuchnia traktuje po macoszemu. Tymczasem jest ona doskonałym źródłem zdrowia, a przy tym stanowi dużą konkurencję dla mięsa. Syci i nie tuczy.

Trzeba przyznać, że fasolę polska kuchnia traktuje po macoszemu. Tymczasem jest ona doskonałym źródłem zdrowia, a przy tym stanowi dużą konkurencję dla mięsa. Syci i nie tuczy. Zamiast schaboszczaka To prawdziwa piękność na naszych straganach. I to wszelakie jej odmiany, jak perłowa, biała, brązowa, zielona szparagowa... A przy tym z ogromną ilością białka i witamin, dzięki czemu spokojnie może zastąpić popularnego schaboszczaka.

Pod względem rozmaitości witamin - fasolka bogata może nie jest, ale jakościowo - warta zainteresowania. Przede wszystkim zawiera cenne składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, wapń , siarkę i żelazo. Szparagowa górą Fasola to jednak przede wszystkim najbogatsze źródło witamin z grupy B oraz witaminy PP, zwłaszcza fasolka szparagowa. Jest ona godna polecenia dla naszych grubasów - w 10 dag tej odmiany fasolki znajdą tylko 40 kalorii! Warto przy okazji wspomnieć, że fasolkę powinno się jadać razem z wodą, w której się gotowała oraz solić dopiero tuż przed podaniem. Jest to ważne ze względu na dwie przyczyny: po pierwsze - witamina B i C są rozpuszczalne w wodzie, po drugie - niektóre białka fasoli rozpuszczają się w wodzie osolonej. Zalety i wady Oczywiście, fasolka ma zalety i wady. Nieocenione usługi oddaje przy zlepianiu czerwonych płytek krwi, ma właściwości zwiększające krzepliwość krwi, ale działa paraliżująco na perystaltykę jelit (ruch robaczkowy). W tej chwili na świecie znanych jest ponad 400 odmian fasoli.

Niektórzy, a szczególnie Meksykanie, za najlepszą uważają fasolę czerwoną. Nie ma się co dziwić. Eksportują jej do innych państw bardzo dużo.

Warto wiedzieć o fasoli

Lepsza od mięsa Zaczynając od tego, że jest znacznie tańsza, fasola pod wieloma innymi względami przewyższa mięso.

Porównajmy:

  • wartość kaloryczna (10 dag) fasolka - 300 kalorii mięso - 350 kalorii
  • zawartość białka (10 dag) wołowina - 12,5 procent fasolka - 22 procent
  • W czym pomaga

  • w cukrzycy
  • w dolegliwościach nerek i pęcherza
  • w obrzękach różnych narządów
  • w chorobach gośćcowych
  • w rwie kulszowej
  • w nieprawidłowym krążeniu i dolegliwościach serca
  • w dolegliwościach skórnych
  • Kto nie powinien jeść

  • kobiety ciężarne
  • kobiety, które często rodziły
  • cierpiący z powodu nieprawidłowej perystaltyki jelit
  • cierpiący na zaparcia
  • osoby starsze
  • chorzy na zaawansowaną miażdżycę
  • chorzy na dusznicę bolesną
  • emisja bez ograniczeń wiekowych
    Wideo

    Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

    Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!

    Polecane oferty

    Materiały promocyjne partnera
    Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto