Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto przepisy na proste potrawy z kasz, ryżu oraz makaronu

Hanna Wieczorek
Przeczytajcie i skorzystajcie!

Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Prosty w wykonaniu, a niewiele osób potrafi się oprzeć temu pierogowi. Smacznego!
Składniki:
2 kg ziemniaków
20 dag kaszy gryczanej
1,5 szkl. śmietany wiejskiej
0,5 kostki masła
mięta (świeża lub suszona)
sól, pieprz
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
mąka i mleko (na wierzch pieroga)

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy suchej kaszy gryczanej i odstawiamy na godzinę (w innej wersji przepisu na pieróg kaszę moczymy chwilę w wodzie z ugotowanych ziemniaków).
2. Do ziemniaków z kaszą dodajemy śmietanę i masło. Całość dokładnie mieszamy tak, by powstała gładka masa. Jeszcze tylko dodajemy miętę i przyprawy do smaku.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wierzch posypujemy mąką, którą skrapiamy mlekiem i zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze około 180 st. C.
4. Pieróg można jeść na ciepło i po wystudzeniu, warto podać do niego jogurt, kefir lub maślankę.

Golasy prosto z Zamościa

Golasy jadłam w Zamościu, była to popisowa potrawa krewniaczki mojego męża. I słusznie, bo smakowały wybornie. Podaję nieco uwspółcześniony przepis, w którym słoninę (przetopioną na skwarki) zastąpił olej. Smacznego!
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej
200 g sera białego
4 średnie ziemniaki
2 jajka
duża cebula
olej
sól, pieprz

1. Gotujemy ziemniaki, a następnie kaszę gryczaną (na sypko w dwóch szklankach wody). Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy.
2 . Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz ser przepuszczamy przez maszynkę (ja zwykle zadowalam się praską), dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma). Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy resztę składników. Jeszcze raz mieszamy, tak by masa była jednolita.
3. Formujemy z niej kule, które układamy ciasno obok siebie na blaszce. Teraz pozostaje nam tylko włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni Celsjusza. Golasy pieczemy około 30 minut.
4. Najlepiej smakują z kefirem lub jogurtem.

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem

Przygotowanie risotto nie wymaga szczególnych umiejętności kuchennych. Smacznego!
Składniki (na 4 porcje):
200 g ryżu
500 ml bulionu warzywnego
100 g pieczarek
150 g świeżego lub mrożonego groszku
50 g masła
150 ml wytrawnego białego wina
2 cebule
2 łyżki twardego, tartego żółtego sera
sól, pieprz

1. Oczyszczone pieczarki kroimy na cienkie plasterki, obraną cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 40 g masła, szklimy na nim cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy je.
2. Kiedy pieczarki są miękkie na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i szklimy. Kiedy ziarna ryżu są przezroczyste, wlewamy do risotto wino i dusimy, aż odparuje.
3. Teraz dodajemy ciepły bulion. Bulion wlewamy partiami – mieszamy risotto i czekamy, aż ryż wchłonie płyn i dopiero wtedy wlewamy następną porcję. Po 10 minutach gotowania dodajemy groszek i kontynuujemy gotowanie. W sumie powinno zająć to nam około 17 minut.
4. Pod koniec posypujemy risotto tartym żółtym serem, dodajemy resztę masła, patelnię przykrywamy i dusimy jeszcze 2 minuty i gotowe, możemy podawać na stół.

Makaron z białym serem i pomidorami

Tę makaronową sałatkę często podaję na kolację. Smacznego!
Składniki (na jedną osobę):
40 g makaronu
200 g pomidorów (to mniej więcej jeden średniej wielkości pomidor)
80 g białego sera (najlepiej półtłustego i dość twardego)
łyżka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, kilka listków pietruszki
sól, pieprz do smaku

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wsypujemy do miski.
2. Obieramy ze skórki pomidory i kroimy je w kostkę, podobnie jak biały ser, a następnie dodajemy do makaronu i mieszamy.
3. Z oliwy, soku z cytryny i zmiażdżonego (lub drobno posiekanego czosnku) przygotowujemy sos. Sos odstawiamy na chwilę, a następnie wlewamy do sałatki i całość dobrze mieszamy.
4. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanymi listkami pietruszki.

PS
Podane proporcje są obliczone są dla pań, dla panów trzeba zwiększyć ilość makaronu do około 60 gramów.

Spaghetti z jajkiem na twardo

• Danie proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!

• Składniki (na 4 porcje):

• 500 g spaghetti

• 8 jajek ugotowanych na twardo

• 4 garści ostrego, żółtego sera

• sól, pieprz

• 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wsypujemy do miski.
2. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i trzemy na tarce.
3. Również żółty ser trzemy na tarce.
4. Makaron (gorący) posypujemy żółtym serem wymieszanym i z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy na stół. Spaghetti możemy dodatkowo posypać posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Przepis ze strony marmiton.org

Jajecznica z makaronem i warzywami

Jajecznica z makaronem nie raz ratowała mnie, kiedy w lodówce miałam pustki. To także doskonały sposób na wykorzystanie makaronu, który pozostał nam z obiadu. Smacznego!
Składniki:
około 300 gram makaronu (suchego)
4-5 jajek
około 100 ml mleka (może być śmietana)
cebula
warzywa, na przykład papryka
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni, następnie dodajemy makaron i podsmażamy go. Dodajemy pokrojone warzywa i chwilę smażymy.
2. W misce rozkłócamy jajka, dodajemy mleko (lub śmietankę) oraz sól i pieprz, następnie lekko ubijamy.
3. Wlewamy jajka na patelnię i mieszamy, tak by jajka dobrze oblepiły makaron.
4. Jajecznica jest gotowa. Przed podaniem możemy posypać ją siekanym szczypiorkiem.

Pulpeciki z kaszy jaglanej i warzyw

Propozycja obiadowa dla tych, którzy nie przepadają za mięsem. Smacznego!
Składniki:

• średnia marchewka, łyżka masła klarowanego, cebula cukrowa, ząbek czosnku, dwie łyżki żółtej soczewicy, 2 dorodne pomidory lub 4 łyżki domowej pulpy pomidorowej, szczypta pieprzu, łyżeczka sosu sojowego, garść poszatkowanego koperku, 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, drobna kaszka kukurydziana do obtoczenia (opcjonalnie)

1. Obraną i umytą marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebule i czosnek drobniutko siekamy, obieramy sparzone wrzątkiem pomidory i kroimy w kosteczkę. Soczewicę myjemy na sicie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pieprz, marchewkę, sos sojowy i soczewicę. Po około 5 minutach na patelnię przekładamy pomidory. Patelnię przykrywamy i dusimy do miękkości.
3. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, poszatkowany koperek i odstawiamy do przestygnięcia. Z tak przygotowanej masy formujemy pulpeciki i podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem warzyw lub sosu pomidorowego.
4. Pulpeciki możemy obtoczyć w kaszy kukurydzianej i podsmażyć.

Przepis ze strony lubiekasze.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto