18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oleśnica: Cedrowe, z tureckiej chałwy i orzechów z Piemontu. To nowe lodowe smaki

Katarzyna Kijakowska
Pani Brygida prezentuje kultowy deser podawany od lat w lokalach Bartłomiej i Iwony Siweckich. To gorące maliny, które oleśniczanie tak lubią. Ale nie tylko one przyciągają klientów. W Ambrozji jest także wiele innych smakołyków i wciąż pojawiają się nowości
Pani Brygida prezentuje kultowy deser podawany od lat w lokalach Bartłomiej i Iwony Siweckich. To gorące maliny, które oleśniczanie tak lubią. Ale nie tylko one przyciągają klientów. W Ambrozji jest także wiele innych smakołyków i wciąż pojawiają się nowości fot. Grzegorz Kijakowski
Właściciele oleśnickiej Ambrozji podglądali najlepszych cukierników na targach w Rimini

Iwona i Bartłomiej Siweccy prowadzący Ambrozję w oleśnickim Rynku starają się zaskakiwać klientów. Nie inaczej będzie w tym sezonie. Amatorzy zimnych smakołyków już wykorzystują aurę i pojawiają się w domu lodów.
- Byliśmy na największych targach lodziarskich w Rimini we Włoszech, skąd przywieźliśmy nowe smaki. Stopniowo będziemy je oferować oleśniczanom - mówi Bartłomiej Siwecki, podkreślając że będą to smaki z tegorocznych trendów. Jednym z nich będzie cedr - owoc, który przypomina wyglądem cytrynę, ale ma inny smak i dużo grubszą skórkę.

W karcie pojawią się też lody chałwowe, które oleśniccy cukiernicy będą produkować z chałwy sprowadzanej z Turcji. - Będą to smaki chałwy waniliowej, kakaowej i pistacjowej, mniej słodszej, z większą zawartością sezamu niż w chałwie polskiej - tłumaczy pan Bartłomiej, który zachwala również lody orzechowe produkowane z orzechów laskowych rosnących we włoskim Piemoncie. Siwecki zaprasza też do skosztowania lodów Violetta oraz Hello Kityy znanych wszystkim dzieciom oraz tzw. smerfowych o niebieskiej barwie, ale zupełnie nowym smaku.

Oprócz tego trendami na ten sezon są wszelkiego rodzaju serniki lodowe i przelewki czekoladowe (nutella, pistacja, brownie, orzech laskowy, cytryna z białą czekoladą, gorzka czekolada). Jakie nowe desery zjemy w ulubionej lodziarni oleśniczan? - To na razie tajemnica - mówi nasz rozmówca. - Ale dalej króluje pyszny, skomponowany przez nas deser lodowy Gorące Maliny podawany u nas od 12 sezonów - mówi i zdradza, że jego tajemnica tkwi i w lodach, i w świeżych produktach: mleku, śmietanie, maśle dostarczanych codziennie przez mleczarnię z Międzyborza.

- Świeże są także maliny, których specjalną odmianę uprawiają tylko dla nas plantacje z Doliny Baryczy i spod Oleśnicy. Kupujemy od nich całą produkcję - mówi pan Bartłomiej. Kiedy spróbujemy nowych lodowych smaków? - Będziemy je wprowadzać sukcesywnie w miarę rozkręcania się sezonu lodowego, a ten na dobre zacznie się wraz z długim weekendem majowym - mówi Siwecki, który za naszym pośrednictwem informuje, że godziny otwarcia Ambrozji zostaną wydłużone od 1 maja. - A już dziś zapraszamy na naszą akcję „Budzimy poranną kawą. Do godziny 12 za pół ceny” - mówi. - Sponsorem tej akcji jest firma Mauro. Tylko u nas można tanio napić się super kawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto