Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórkowe przysmaki

Monika Krężel
Coraz więcej osób robi w domu przetwory. Przygotowując ogórki, dżemy czy przeciery możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych w domowym budżecie. A do tego takie przetwory są znacznie smaczniejsze.

Coraz więcej osób robi w domu przetwory. Przygotowując ogórki, dżemy czy przeciery możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych w domowym budżecie. A do tego takie przetwory są znacznie smaczniejsze. Wykonany samodzielnie słoik ogórków kosztuje połowę sklepowej ceny. Poza tym domowe przetwory nie zawierają konserwantów.

Na Śląsku nie mamy najlepszych gruntów do uprawiania warzyw korzeniowych, gdyż one kumulują metale ciężkie. Dlatego większość działkowców sadzi pomidory, ogórki, czy truskawki.
Z ogórków o tej porze roku można wyczarować prawdziwe przysmaki. Najczęściej w słoikach robi się ogórki kiszone i konserwowe, przeciery oraz sałatki.
Trzeba jednak znać kilka zasad, jeśli decydujemy się na przetwory z ogórków. Po pierwsze warto zastąpić sól jodowaną, solą kamienną. W supermarketach nie ma już żadnego problemu z kupnem soli gruboziarnistej, kamiennej. Sprowadzają ją także mniejsze sklepy. Co prawda, niektórzy nie widzą różnicy w smaku ogórków doprawionych solą jodowaną czy kamienną, ta druga jest jednak o wiele zdrowsza.
Jeśli chcemy przygotować ogórki kiszone, wybierajmy raczej ogórki nieduże i podłużne, gdyż okrągłe robią się puste w środku. Poza tym warto kupić warzywa z wiadomego źródła, uprawiane bez użycia nawozów chemicznych.
Gdy kisimy ogórki, do każdego słoika włóżmy także liście czarnej porzeczki, wiśni lub dębu. Wtedy ogórki robią się twarde. I najważniejsze. Najtańsze ogórki kupimy na giełdzie warzywnej. Na targowiskach też jest taniej niż w supermarketach i w sklepach z warzywami.


Przepisy

Ogórki w zalewie musztardowej
Przygotować zalewę:
3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki octu, 4 szklanki wody,
3 łyżki soli.
Wszystko zagotować i wystudzić. Następnie do zimnej już zalewy dodać 9 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej. Dobrze wymieszać. Ogórki (cienkie) obrać ze skóry, kroić w słupki, wkładać na stojąco w słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i gotować. Od chwili zagotowania – 5 minut.
Przepis z 2,5 kg ogórków wystarczy na 6-7 słoiczków sałatkowych (0,5-0,3 l).

Ogórki konserwowe
Przygotować zalewę:
0,5 l octu, 8 łyżek cukru, 4 łyżki soli, 3 l wody.
Zalewę zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, chrzan, czosnek, koper. Ogórki umyć, włożyć do słoików. Zalać zalewą, pasteryzować kilka minut.

Ogórki kiszone
Przygotować:
ogórki podłużne, koper, chrzan, czosnek
gorczyca, pieprz ziarnisty, liście czarnej porzeczki,
wiśni lub dębu
W dużym słoiku układamy ogórki, czosnek, koper, chrzan, gorczycę, pieprz oraz liść z porzeczki, dębu lub wiśni. Przygotowujemy zalewę: na litr wody wsypujemy niecałe dwie łyżki soli. Wszystko gotujemy i wrzątkiem zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Szybko zakręcamy słoiki.

Sałatka z ogórków i pieprzu
Trzeba przygotować:
5 kg ogórków nieobieranych (jak najmniejszych)
0,5 kg cebuli, 0,5 l octu, 0,5 l wody, 8 łyżek soli, 40 dkg cukru (2 niepełne szklanki), 1/2 torebki pieprzu
Ogórki pokroić z cebulą, posolić, zostawić na noc. Odcedzić. Wodę z octem, cukrem i pieprzem zagotować. Wlać do ogórków i wymieszać. Pasteryzować słoiki 2-3 minuty.

Sałatka ogórkowa
Ogórki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube półplastry, zaparzyć w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, polać śmietanką wymieszaną z pieprzem i koperkiem.
VI. Przecier na zupę ogórkową
Umyte ogórki zetrzeć ze skórą na grubej, jarzynowej tarce. Następnie włożyć je do słoika, razem z czosnkiem i koprem. Wszystko zalać gotującą, słoną wodą (na litr wody daję zwykle półtorej łyżki soli). Słoik trzeba zakręcić i położyć odwrotnie. Przepisy jest wypróbowany, a zupa naprawdę smaczna.


Gdy robimy przetwory...

* jeśli po odwróceniu słoik będzie przeciekał, trzeba zmienić nakrętkę i ponownie gotować przetwory.
* przetwory domowe powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu.
* nakrętki do słoików typu twist mogą być wykorzystywane trzy razy.
* wszystkie owoce i warzywa przygotowane do suszenia, kwaszenia czy konserwowania muszą być dokładnie umyte. Naczynia, w których będziemy je przechowywać powinny być dokładnie umyte i wyparzone w gorącej wodzie.
* lepiej nie używać żadnych metalowych naczyń. Przeciery powinno się mieszać tylko drewnianą łyżką.


Ceny

  • ogórki gruntowe w supermarkecie – 2,69 zł za kg, na targowisku – 1,80-2,40 zł
  • ogórki w słoiku – 2,80 zł (słoik litrowy)
  • cebula – 3 zł za 1 kg
  • ocet – 70 gr (0,5 l)
  • sól jodowana – 69 gr za 1 kg
  • sól kamienna kłodawska – 58 gr za 1 kg
  • cukier – 4 zł za 1 kg
  • chrzan – 8 zł za 1 kg
  • ziele angielskie – 1,20 zł
  • koper – 2 zł za pęczek
  • czosnek – 70 gr za główkę
  • liść laurowy – 1,20 zł
  • pieprz – 1,20 zł
  • emisja bez ograniczeń wiekowych
    Wideo

    Kotlety mielone z piekarnika z fetą

    Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!

    Polecane oferty

    Materiały promocyjne partnera
    Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto