Każdy zabieg chirurgiczny to obciążenie dla organizmu, dlatego po operacji pacjent powinien mieć optymalne warunki do powrotu do pełni sił. Podstawą rekonwalescencji jest odpowiednia dieta – pożywna i wartościowa pod względem odżywczym, a zarazem lekkostrawna. W pooperacyjnym menu nie może zabraknąć owoców, warzyw, nabiału, chudego mięsa i tłustych ryb. Dania powinny być urozmaicone, by dostarczały pacjentowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do sprawnego gojenia się ran. Szczególnie godne polecenia są gorące posiłki, które dodatkowo poprawiają samopoczucie.
Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?