Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedliście zupę z pokrzywy? Nie? To spróbujcie. Oto przepis!

red
fot. Janusz Wójtowicz
Dzisiaj (20.10.2020) Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszną zupę krem z pokrzywy. Zobacz przepis na zupę z pokrzywy.

Wygląda trochę jak zupa szczawiowa. A smakuje... Sami spróbujcie. W kolejnym odcinku programu Od Kuchni szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło pokazuje krok po kroku, jak przygotować fit krem z pokrzywy. Zupa z pokrzywy jest nie tylko zdrowa ale i niskokaloryczna.

Pokrzywa przez wielu uważana za uciążliwy chwast, jest bardzo wartościową i pożyteczną rośliną. Zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu

Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Pełna jest aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zielarze uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk. Pokrzywa ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Przeciwdziała także zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.

FIT KREM Z POKRZYWY - PRZEPIS
Składniki na 4 porcje:
200 g listków młodej pokrzywy
50 g marchwi
100 g ziemniaków
30 g cebuli
20 g czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz

Przygotowanie:
Krok 1 - Pokrzywę sparzamy gorącą wodą, dzięki temu nie tylko usuniemy drobnoustroje, ale i pozbawimy pokrzywę charakterystycznego pieczenia.
Krok 2 - W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Krok 3 - Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodajemy pokrzywę i gotujemy przez chwilę. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami.
Krok 4 - Miksujemy zupę blenderem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto