Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niezwykłe pierniki Sióstr de Notre Dame ze Świebodzic. Mamy przepis!

Małgorzata Moczulska
Pierwsze pierniki siostry zakonne upiekły z konieczności, trochę przez przypadek. Miały mąkę, masło, a nie miały pieniędzy by zapłacić robotnikom, który pomagali im w remoncie szkoły. Podarowały im pierniki, a ci nie mogli się najeść takie były pyszne. I choć od tego czasu minęło 180 lat ich produkcja wciąż jest podobna. Wszystko robi się ręcznie. Mikser i pośpiech to wrogowie pachnących ciastek.

- Ludzie mówią, ot piernik. Cóż za filozofia. Przepis nieskomplikowany, wydawać by się mogło każdy potrafi. A jednak trudno upiec takie ciastka jak nasze – mówią dumnie i z uśmiechem na ustach zakonnice ze Zgromadzenia Sióstr Szkolnych de Notre Dame ze Świebodzic i dodają że przepis przekazywany jest z pokolenie na pokolenia. Jednak najważniejsze przy wypiekaniu jest robić to z sercem. – Tu chyba jest największy problem, bo już niejeden próbował, a potem przychodził do nas i mówił, że chyba do ciasta dodajemy jakiegoś czarodziejskiego proszku, bo nasze pierniki o sto razy lepsze – żartują zakonnice.
I rzeczywiście. Na pozór wszystko proste. Ciasto składa się z mąki razowej, jaj, margaryny i cukru. Niezbędnymi dodatkami są: miód, przyprawy korzenne, kawa Inka, kakao i amoniak. Wszystko to razem powoduje, że ciasto jest zwarte, trwałe. I najlepiej, jak się je wyrabia rękami. Potem musi kilka tygodni poleżakować, żeby piernik pachniał jak należy korzeniami.
- Dzięki temu można go trzymać w pudełko cały rok i nic się nie stanie. Nadal będzie pachnący i smaczny - zapewniają siostry.

Przepis na piernik świąteczny Sióstr Szkolnych de Notre Dame
Składniki: 1,5 kg mąki, 1 słoiczek miodu (może być sztuczny), 1 kostka margaryny, 60 dag cukru, z tego 20 przypalić, 5-6 jaj, 1,5 dag amoniaku, 1,5 dag sody, 20 dag rozpuszczonej w szklance kawy Inki, 3 łyżki kakao, przyprawy piernikowe (2 paczki). Rozpuścić miód i margarynę, w osobnym naczyniu przypalić cukier do momentu, aż będzie jednolita masa, wtedy odstawić z ognia i wlewać powoli ostudzoną, rozpuszczoną kawę, ciągle mieszając. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy mąkę, do której wbijamy jajka, a następnie przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Amoniak i sodę rozpuścić w osobnym naczyniu w letniej wodzie i wlać na samym końcu. Piec w temperaturze około 180 stopni.

A już jutro w Świebodzicach - Święto Piernika. Szczegóły na plakacie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swidnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto