Nie wylewaj! Wykorzystaj! Zobacz, do czego przyda się woda po gotowaniu i kiszonkach

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Wodę po gotowaniu wielu produktów i warzyw warto wykorzystać. Nie inaczej jest z wodą po kiszonkach. Oto sposoby na ich pożyteczne zagospodarowanie. Congerdesign (pixabay.com)
Wody po gotowaniu ziemniaków, makaronu, ryżu i innych produktów nie warto wylewać! Ma ona wiele różnych i przydatnych zastosowań. Bardzo cenna jest także woda po kiszonych ogórkach i kapuście. Podpowiadamy, jak je wykorzystać.

Wylewamy ją niemal codziennie. A to bardzo cenny i pożyteczny surowiec, który można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Mowa o wodzie, w której gotowaliśmy ryż, makaron, ziemniaki czy inne warzywa. Jest też kilka innych „wód”, które odruchowo wylewamy, bo nie mamy pomysłu na ich zagospodarowanie. Tymczasem można je wykorzystać do gotowania, pielęgnacji ciała, a nawet domowych porządków. Niektóre mają także właściwości prozdrowotne. Przedstawiamy 8 wód po gotowaniu i kiszonkach oraz praktyczne sposoby ich wykorzystania.

Zobacz w galerii, jak wykorzystać różne wody po gotowaniu i kiszonkach

Dlaczego woda po gotowaniu jest wartościowa

Do wody, w której gotujemy ziemniaki czy warzywa, ryż, makaron itp. przenika wiele cennych składników pochodzących z danych produktów. Są to przede wszystkim różne minerały, w pewnym stopniu witaminy, a także różne przydatne związki i substancje, jak skrobia. W nią obfituje przede wszystkim woda po ryżu, makaronie oraz ziemniakach.
Niektóre wody – przede wszystkim po ciecierzycy oraz fasoli – mają unikatowe właściwości, które sprawiają, że można je wykorzystać zamiast jajek! Niezwykle cenne dla organizmu jest także woda z ogórków kiszonych oraz kapusty.

Zobacz też:

Na co zwrócić uwagę podczas gotowania

Pamiętajmy, że różne produkty należy gotować możliwie krótko. W przypadku makaronu i ryżu trzymajmy się zaleceń umieszczonych na opakowaniu, bo rozgotowane produkty są nie tylko mniej smaczne, ale też bardziej tuczące (mają wyższy indeks glikemiczny)!
W przypadku warzyw zbyt długie gotowanie pozbawia je witamin i innych pożytecznych związków. Wprawdzie jeśli wykorzystamy wodę po gotowaniu, część wartościowych substancji odzyskamy, ale są takie, które pod wpływem temperatury ulegają rozpadowi. Te będą stracone bezpowrotnie.

Zobacz w galerii, jak wykorzystać różne wody po gotowaniu i kiszonkach

Uwaga na sól

Jest jedna rzecz, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę, jeśli wodę po gotowaniu chcemy wykorzystać do innych celów niż spożywcze. Nie wolno jej solić!
Jeśli nie wyobrażamy sobie zjedzenia niesłonych ziemniaków itp., można do gotowania wlać więcej wody, nadmiar odlać pod koniec gotowania, a posolić pozostałą, niewielką ilość i w niej dogotować warzywa. Pamiętajmy jednak, że nadmiar soli (a dokładnie – sodu) jest szkodliwy dla zdrowia, a nasza dieta i tak w nią obfituje. Ograniczenie solenia wyjdzie nam tylko na zdrowie, a do smaku takich potraw można się przyzwyczaić.

Ważne odcedzanie wody

Jeśli chcemy wykorzystać wodę po gotowaniu, musimy ją oczywiście zachować. To banał, ale w kuchni często rządzą nawyki, takie jak odruchowe odcedzenie wody do zlewu, czy wrzucenie makaronu na sito. Tutaj nie musimy wiele zmieniać, wystarczy, że w zlewie postawimy garnek, do którego odcedzimy wodę lub położymy na nim sito czy durszlak.
Równie dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie gotowanych produktów łyżką cedzakową lub szczypcami (przy tej metodzie nie będziemy mieli dodatkowego garnka do mycia).

Czytaj także:

Wody po kiszonkach

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych albo sok z odciśniętej kapusty? To dopiero błąd i marnotrawstwo. Są one niemal tak samo wartościowe, jak same ukiszone warzywa. Dostarczają wielu witamin, mikroelementów, minerałów i innych pożytecznych dla zdrowia substancji. Działają jako naturalny probiotyk. Są zdrowe, jednak na ich spożycie, że względu na zawartość sodu, powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Można je wykorzystać na kilka sposobów.
Uwaga: wykorzystujmy wodę po domowych kiszonkach lub pochodzących z pewnego źródła. Bywa, że do kapusta jest kiszona z dodatkiem kwasu octowego, a to już zupełnie inny produkt, znacznie mniej wartościowy odżywczo.

Zobacz w galerii, jak wykorzystać różne wody po gotowaniu i kiszonkach

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw

Wideo

Materiał oryginalny: Nie wylewaj! Wykorzystaj! Zobacz, do czego przyda się woda po gotowaniu i kiszonkach - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie