DOLNOŚLĄSKI SMAK - przepisy, porady
Co kryje w sobie najbardziej znane danie kuchni japońskiej - sushi?
Sushi składa się przede wszystkim z surowej ryby, owoców morza, ryżu, jajek oraz grzybów. W zależności od sposobu przygotowania może być zwinięte w wodorosty, formowane w dłoniach lub rozsypane w miseczce. Do tego dania zawsze podawany jest sos sojowy, japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Ten ostatni dodatek ma za zadanie oczyszczać kubki smakowe i sprawiać, że smak kolejnego kawałka sushi będzie bardziej wyrazisty.
Czy sushi jest zdrowe? Jakie działanie na organizm mają składniki, z którego jest przygotowywane?
Ryby, z których przygotowywana jest potrawa, bogate są w kwasy omega-3 i nie zawierają cholesterolu. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi i poprawiają poziom glukozy u osób z cukrzycą. Dodatkowo sushi jest dobrym źródłem magnezu, jodu, potasu, cynku, fosforu, wapnia i żelaza.
Czytaj też: Jak sprawić, by drink był atrakcyjny
Jakie są przeciwwskazania do spożywania tej potrawy? Czy każdy może jeść sushi?
Niestety, nie. Jego nadmierna ilość w diecie może niebezpiecznie podnieść stężenie rtęci w organizmie, co może spowodować uszkodzenie nerek, układu nerwowego oraz stany zapalne. Do takich przypadków jednak dochodzi niezwykle rzadko.
Czy surowa ryba i ryż są powodem długowieczności Japończyków?
Jednym z elementów mających wpływ na ich kondycję fizyczną - na pewno. Dieta mieszkańców tego kraju opiera się na spożywaniu dużej ilości białka oraz potraw bogatych w witaminy oraz mikroelementy. Ryby, warzywa i owoce zawarte w sushi sprawiają, że organizm staje się odporniejszy i lepiej radzi sobie z bakteriami i toksynami.
Zobacz też: Jedzenie pałeczkami. Jak jeść pałeczkami? (FILM)
______________________________________
UWAGA!
W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!
Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".
Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.
Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?