Dieta wielu z nas wciąż uwzględnia zbyt małe ilości warzyw oraz owoców. Jednak mamy środek lata i to właśnie teraz najlepiej jest korzystać z bogactwa naszych sadów i ziemi.
Na pilskim Targowsku przy ulicy Rynkowej, mimo wakacji, duży ruch. Wiele osób szuka po prostu smacznych dodatków do obiadu, są jednak i tacy, którzy przyszli tu, aby zakupić większe ilości warzyw i owoców na przetwory.
Pod koniec lipca mamy pełnię sezonu na wiśnie, które na większości stanowisk kupimy za około 3,50 zł za 1 kilogram. Są też porzeczki: czerwone kosztują 6 zł/ kg, zaś czarne są nieco tańsze - po ok. 5 zł. Na rynku kupimy też różne rodzaje śliwek - i tu w zależności od gatunku zapłacimy za nie od 3,50 do 5 zł za kilogram. Naszą uwagę z pewnością przyciągną też aromatyczne brzoskwinie. Te bardziej dojrzałe, od razu do jedzenia, kupimy za około 4 zł/ kg, te najlepszego gatunku są nieco droższe - po 6zł. Zdecydowanie więcej zapłacimy za kilogram borówek amerykańskich. Ich cena to aż 16 zł. Jeszcze więcej w przeliczeniu na kilogram zapłacimy za maliny. Mały kubeczek to bowiem cena ok. 5 zł.
Pełnia lata to najlepszy czas na wiele gatunków warzyw. Pyszne, dojrzałe w słońcu pomidory, soczyste ogórki, bogata w składniki odżywcze fasolka szparagowa...
Ceny pomidorów uzależnione są od gatunku. Za malinowe zapłacimy minimum 4 zł (zwykle II gatunku), a te najdorodniejsze mogą kosztować nawet 6-7 zł za 1 kilogram. Ogórki na letnią mizerię dostaniemy już od 1 zł za kilogram, zwykle jednak kosztują ok. 3-4 zł. Te mniejsze są zwykle wybierane do zapraw, które, jak zdradzają sprzedawcy, wciąż chętnie robimy. Kiszone, małosolne, korniszony - jakie kto lubi!
Lato w słoikach
Kiedy mamy już odpowiednie produkty, przychodzi czas na zaprawy. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki, Moniki Wolskiej z Kaczor.
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z PIEKARNIKA
Składniki: 3 kg śliwek, 300 gramów cukru (po 100 g cukru na każdy 1kg śliwek), kilka łyżek wody.
Przygotowanie: Śliwki dokładnie umyć i wydrylować, ułożyć na brytfance z wyższym brzegiem. Na dno wlać kilka łyżek wody. Piekarnik ustawić na 200 stopni - piec 2 godziny. W tym czasie trzykrotnie przemieszać owoce. Po upływie 2 godzin wyłączyć piekarnik, a owoce zostawić do następnego dnia. Rano spróbować i jeśli trzeba, jeszcze dosłodzić. Powtórnie piec w 200 stopniach przez około 90 minut, mieszać co pół godziny. Potem przełożyć do garnka i zblendować na gładką masę. Przełożyć do słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w 125 stopniach przez 10 minut.
SOK Z WIŚNI
Składniki: 1 kg wiśni, 0,5 kg cukru
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem, odstawić na 2-3 godziny. Dodać kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie), a następnie gotować do momentu zagotowania i jeszcze 20 minut. Po tym czasie przecedzić przez sito i wlać do słoików. Mocno zakręcić i pasteryzować na mokro lub sucho.
SOK MALINOWY
Składniki: 1kg malin, 500 ml wody, 0,5 kg cukru, sok z 1 cytryny
Przygotowanie: Maliny opłukać, wrzucić do garnka, wlać wodę, zagotować. Gotować przez 15 min. Przecedzić przez gęste sito, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować jeszcze przez 5 minut. Następnie wlać do słoików i zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?