Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makowiec. Przepis poleca autorka bloga Proste potrawy [PRZEPISY WIGILIJNE]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Urszula Dziedziela (prostepotrawy.blogspot.com)
Blogerzy kulinarni jednogłośnie przyznają, że w tradycyjnej wieczerzy wigilijnej kryje się tajemnica polskiej kuchni. Sprawdź przepis na świąteczny makowiec.

PRZEPISY WIGILIJNE: MAKOWIEC

Zobacz: Przepisy wigilijne. Blogerzy kulinarni polecają potrawy na święta

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich pyszności. Makowiec jest potrawą obowiązkową. Blogerka Ula zdradza nam swój sposób na świąteczny makowiec.

Świąteczny makowiec

www.prostepotrawy.blogspot.com


Składniki:

Na masę makową:

80 ml mleka
20 dag cukru
10 dag masła
40 dag maku
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 łyżeczki śmietany kremówki
5 łyżek brandy, ja miałam zwykłą wódkę
kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek

Na ciasto:

13 dag tłustego, białego sera
5 łyżek oleju
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Przygotowanie:

Z 80 ml mleka odlać 5 łyżek i pozostawić do ciasta. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dołożyć masło, 15 dag cukru i chwilę gotować. Zdjąć garnek z ognia i wsypać do tego przemyty i dobrze osączony mak, jajko, cynamon, odsączone rodzynki, śmietankę, alkohol, skórkę pomarańczową i zapach. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Do naczynia wlewamy mleko, kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko, szczyptę soli i miksujemy całość na wolnych obrotach. Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy.

Wykładamy ciasto na stolnicę, dosypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiamy rękoma na gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm średnicy). Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy na cienkie placuszki.

Na dno foremki kładziemy pierwszy cienki placek, a na nim rozsmarowujemy część masy makowej, potem znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę.  Tworzymy trzy warstwy makowe. Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni piekarniku, około 50-60 min. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto