Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy majonez do sałatki jarzynowej. Poznaj przepis na gęsty i delikatny sos. Wypróbuj dodatek, który zawsze się udaje od Plate By Kate

Kasia Nowicka
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie.
Majonez to pyszny i popularny dodatek do wielu potraw. Warto zrobić go samodzielnie. Kasia Nowicka
Do świątecznych sałatek warto dodać domowy majonez. Taki sos urozmaici też smak kanapek. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, a pyszny, delikatny i kremowy smak z pewnością wynagrodzi nam cały wysiłek. Zobaczcie sami i wypróbujcie przepis na domowy majonez.

W skrócie

Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. A także dodatek do pasty jajecznej. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę – satysfakcję.

Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie – proste. Poza smakiem ma wiele zalet: to ty układasz listę składników i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty. Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.

Domowy majonez — prosty przepis z jednego jajka

Składniki

  • 1 żółtko średnich jaj,
  • 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Jak zrobić domowy majonez?

  1. Jajko sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtko od białka.
  2. Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
  3. Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
  4. Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Majonez - pyszny i znany dodatek do potraw

Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.

Czytaj także: Ta maseczka działa jak botoks na włosy. Tani kosmetyk znajdziesz w lodówce

Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz zwycięstwu nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.

Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga – ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach, był domowy majonez.

Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na jej na Facebooku i na Instagramie.. Odwiedź także jej blog kulinarny Plate By Kate.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy majonez do sałatki jarzynowej. Poznaj przepis na gęsty i delikatny sos. Wypróbuj dodatek, który zawsze się udaje od Plate By Kate - Strona Kuchni

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto