reklama

Magda Gessler zrobiła wczoraj Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu. Oto Bistro Pyszne Korzenie

mZaktualizowano 
Zobaczcie menu i ceny z Bistro Pyszne Korzenie.

Jak Magda Gessler zmieniła dawny lokal Tarta Poducha przy skrzyżowaniu ulicy Norwida i Curie-Skłodowskiej, tuż obok Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Przyrodniczego?

Tarta Poducha się nie udała. Teraz to Pyszne Korzenie

Tarta Poducha w centrum kampusu dwóch dużych uczelni miała być strzałem w dziesiątkę. Oprócz tart z codziennie zmieniającymi się składnikami oferowała dania dla studentów - naleśniki, makaron czy sałatki.

Lokal założyli dwaj młodzi przyjaciele. 25-letni Krzysztof i Adrian sprowadzili się do Wrocławia i otworzyli wspólnie niewielkie bistro Tarta Poducha. - Pomysł na prowadzenie własnej, niewielkiej restauracji wziął się z burzy mózgów w gronie najbliższych znajomych. Wspólnie wymyśli bistro, serwujące dania kuchni włoskiej i francuskiej. Daniem flagowym tego miejsca zostały tarty z ciekawymi farszami. Wnętrze niewielkiego lokalu miało być przytulne, więc prawie po sufit wypełniono je kolorowymi poduszkami. Stąd wzięła się też nazwa „Tarta poducha” - opowiadają producenci programu Kuchenne Rewolucje.

Adrian miał już doświadczenie w gastronomii. Od 16 roku życia pracował w restauracjach, skończył też technikum gastronomiczne. Krzysiek z kolei świetnie radził sobie z marketingiem.

Zaczęło się obiecująco. Lokal przynosił dochody. Ale wszystko zmieniła śmierć ojca Adriana. Choć w zasadzie nawet go nie znał, odziedziczył jego długi. Z dnia na dzień właściciele Tartej Poduchy zostali bez pieniędzy. Konta zajął komornik. - Jesteśmy na dnie - mówili właściciele.

Niestety, chociaż „Tarta poducha” ma kilku stałych bywalców, dziś cierpi na brak gości. Na pomoc przybyła Magda Gessler z programem Kuchenne Rewolucje.

Pyszne Korzenie. Magda Gessler: Kolorowo, wesoło i pysznie

Pierwsze starcie z restauratorką tradycyjnie nie było przyjemne. - Dzieci się bawią i płacą za to ogromną cenę - podsumowała swoją pierwszą wizytę w lokalu Magda Gessler. Dlaczego brakowało gości? Bo z oszczędności właściciele lokalu serwowali nie najlepsze ciasto.

Podczas pierwszej wizyty Magda Gessler zamówiła m.in. zupę fasolową na boczku wędzonym i tartę z karmelizowaną pietruszką.
- To jest fasolowa robiona na grochówkę wojskową, jest tyka duża ilość wędzonki, że kompletnie zabija smak fasoli - oceniła Magda Gessler. A tarta? - Mega tłusta. Mega mdła. Przegięta jest ta słodkość i tłustość - skrzywiła się restauratorka.

Pomysł na zmiany? - Bistro będzie się nazywało Pyszne Korzenie. Bardzo zdrowe jedzenie, gdzie mięsa w karcie jest 25 procent. Reszta to warzywa. I mamy to - brzmiał pomysł Magdy Gessler. "Bistro Pyszne Korzenie to kuchnia nie tylko składająca się z korzeni pełnych smaku, ale również odniesienie się do korzeni tradycji kulinarnej Polski, Francji i Włoch" - zachęcają dziś właściciele lokalu na Facebooku.

Zmieniła się nie tylko nazwa, ale też menu i wystrój bistro. Podczas kolacji przygotowanej pod kierunkiem Magdy Gessler Bistro Pyszne Korzenie serwowało pasztet z selera, żur staropolski, tartę lotaryńską, kotlet z indyka jabłko i puree, a na deser słodką tartę. Dziś cały ten zestaw można tutaj spróbować za 75 złotych.
Czy Kuchenne Rewolucje w Bistro Pyszne Korzenie się udały? Zdecydowanie! - Zdaliście najważniejszy egzamin waszego życia. Jest pysznie, wesoło i kolorowo. Jest wyjątkowo - oceniła Magda Gessler, gdy ponownie odwiedziła Bistro Pyszne Korzenie.

Bistro Pyszne Korzenie Wrocław - menu i ceny

Żur staropolski - 12 zł
Pasztet z selera z chlebem i masłem - 15 zł
tarta lotaryńska 13 zł
sałatka piccolo 6 zł

Dania główne
Kotlet z indka, jabłko i puree - 36 zł
Łosoś w sosie maślanym z tymiankiem - 42 zł

Carbonara - 25 zł
Alio olio z krewetkami - 35 zł
Bolognese - 28 zł
Pesto verde - 25 zł

Sałatki:
Dynia i parmezan - 24 zł
Krewetki tygrysie z dynią - 35 zł
Kuraw w miodzie - 25 zł

Wideo

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Uważam, że tytuł artykułu jest niepoprawny. "Wczoraj" może odnosić się do daty wyemitowania odcinka, ale na pewno nie do terminu, w jakim nagrywany był program.

G
Gość

gdzie znajde przepis na pasztet z selera P. Magdy ?pozdrawiam i zycze sukcesow w Bistro.

B
Bla bla

Ceny studenckie😂

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3