O godzinie 9 zmagania rozpoczęli od luzowania szynki wieprzowej (podzielenie na trzy frykanda w cztery minuty) i wiązania kurczaka poniżej jednej minuty. Potem przyszedł czas na przygotowywanie potraw – przystawek i dań głównych. Wszystkie drużyny miały za zadanie przygotować dania z fragmentem mięsa wieprzowego z kością, orzechami i cydrem w daniu głównym. W przystawce mieli użyć pasternaka, pomarańczy oraz sera korycińskiego produkowanego na Podlasiu. Zespoły z Dolnego Śląska (w konkursie wzięła też udział restauracja ze Ścinawy Polskiej) używały do swoich dań produktów od dostawców regionalnych.
Ostatnie dania trafiły na stół jurorski o godzinie 14. Potem wszyscy uczestnicy udali się na spotkanie z oceniającymi ich tego dnia szefami kuchni. W składzie jury znaleźli się: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała, Joseph Seeletso oraz Karol Okrasa, jako juror prowadzący.
W konkursie do rywalizacji stanęły lokale: Cinema Cafe & Restaurant "Pod Papugami", Folwark Folińscy, Hotel Pałac Kotulińskich, Restauracja Hotel Wodnik, Elbest Hotel, Terminal Hotel, Restauracja Enjoy, Restauracja Sielawa, Hotel Zdrojowy "Pro Vita", Restauracja Tawerna Kapitańska - Ścinawa Polska i Restauracja Bernard.
W piątek wieczorem poznaliśmy zwycięzców:
- Folwark Folińscy z Wysokiej
- Restauracja Enjoy z Poznania
- Restauracja Bernard z Wrocławia
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?