Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia MM. Przysmaki karnawałowe [przepisy]

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Festiwal kulinarny "Kuchnie Wrocławia"
Festiwal kulinarny "Kuchnie Wrocławia" Arleta Staszak
W naszym nowym cyklu Kuchnia MM będziemy Wam prezentować ciekawe i proste przepisy. Na początek kilka karnawałowych przystawek.
Lubisz gotować? W kuchni jesteś panem i władcą? Podziel się z nami swoimi pomysłami na coś dobrego i coś zdrowego! Czekamy na Wasze przepisy, zwłaszcza te karnawałowe i idealne na rozgrzanie w takiej porze roku jak ta. Piszcie: [email protected] (tytuł maila: KUCHNIA MM).

Przygotowujecie się do karnawałowej imprezy, a nie wiecie, czym zaskoczyć znajomych? Nie macie pomysłu, czym poczęstować ukochanego na karnawałowej kolacji dla dwojga?

W naszym nowym cyklu Kuchnia MM będziemy prezentować Wam rozmaite przepisy kulinarne, proponowane przez wrocławskich blogerów kulinarnych, a czasami przez naszą redakcję. Znajdziecie tutaj także wszystko, co związane z dobrą i zdrową kuchnią.

Zaczynamy od karnawału - w tym tygodniu przepisy przekąsek i przystawek idealnych na czas karnawału. Poleca Natalia Bujak, autorka bloga Moim Smakiem (zobacz też: Blogerka Moim Smakiem: W razie "W" wolę mieć sól pod ręką)

Wytrawne muffinki z szynką

Nadzienie mięsne:
1/2 cebuli
3 pieczarki
15dkg  szynki
2 ostre papryczki
koperek
2 papryczki ostre
sól/pieprz
Ciasto na muffnki:
2  szklanki mąki
około ½ kostki masła
2  jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Mleko wymieszałam z jajkami i roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Do miski wrzuciłam mąkę z proszkiem do pieczenia – następnie dodałam lekko ostudzony wcześniej przygotowany dodatek mięsny + papryczki chilli drobno posiekane ;) .
Następnie wlałam mleko z jajami i masłem i całość wymieszałam drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzałam do 180* i do foremek muffinkowych dawałam po 2 łyżki masy. Piekłam około 25 minut, jednak ja zawsze zalecam aby sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest już dobre. Jeżeli patyczek będzie mokry – oznacza to, że ciacho potrzebuje jeszcze kilku minut.

Pizza na cienkim cieście

Ciasto na pizzę:

2 szklanki mąki (+ mąka d podsypywania)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
1/2 kostki drożdży
Kilka łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
Dodatki:

przecier pomidorowy, pieczarki
ser żółty, ser feta, mozarella
wędliny
zioła: bazylia, oregano, cząber, lubczyk
sól
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku i należy dodać cukier. Do miski z mąką, oliwą i solą wlewamy przygotowany roztwór. Wyrabiamy ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-40 min. (ja dałam na kaloryfer na 15 minut bo byłam bardzo głodna). Bardzo ładnie urosło w tym czasie. Następnie blat podsypałam mąką i rozwałkowałam ciasto bardzo cienko (około 2-3 milimetry). Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Połozyłam ciasto, posmarowałam przecierem, dodałam zioła, szczyptę soli, wyłożyłam pieczarki i pozostałe składniki  – w  rozsądnych ilościach.

Do rozgrzanego piekarnika do 180 st. wsadziłam pizzę na 20 minut. A następnie ustawiałam pieczenie od dołu na 10 minut przy 200 st.

Krążki cebulowe

Kilka dni temu po godzinie 23:00 napadła mnie ochota na coś smacznego – praktycznie nic nie miałam w lodówce i zaczęłam kombinacje, robiąc krążki cebulowe (nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam). Śmiało mogę polecić bo chyba prostszej przekąski poza koreczkami nie ma.1 szklanka mąki
½ szklanki mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, lubczyk
olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany . Jeżeli jest za rzadkie możemy dosypać mąki a jak za dużo mąki to dolewamy mleka.  Cebulę kroimy w krążki. Każdy pojedynczy kawałek maczamy w cieście  i wrzucamy na głęboki rozgrzany ogień.  Jak krążki będą zarumienione  – można uznać, że są gotowe.  Ja podawałam ze śmietanką, można do tego zaserwować dowolne sosy
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto