Lubisz gotować? W kuchni jesteś panem i władcą? Podziel się z nami swoimi pomysłami na coś dobrego i coś zdrowego! Czekamy na Wasze przepisy, zwłaszcza te karnawałowe i idealne na rozgrzanie w takiej porze roku jak ta. Piszcie: [email protected] (tytuł maila: KUCHNIA MM). |
Przygotowujecie się do karnawałowej imprezy, a nie wiecie, czym zaskoczyć znajomych? Nie macie pomysłu, czym poczęstować ukochanego na karnawałowej kolacji dla dwojga?
W naszym nowym cyklu Kuchnia MM będziemy prezentować Wam rozmaite przepisy kulinarne, proponowane przez wrocławskich blogerów kulinarnych, a czasami przez naszą redakcję. Znajdziecie tutaj także wszystko, co związane z dobrą i zdrową kuchnią.
Zaczynamy od karnawału - w tym tygodniu przepisy przekąsek i przystawek idealnych na czas karnawału. Poleca Natalia Bujak, autorka bloga Moim Smakiem (zobacz też: Blogerka Moim Smakiem: W razie "W" wolę mieć sól pod ręką)
Wytrawne muffinki z szynką
Nadzienie mięsne: 1/2 cebuli 3 pieczarki 15dkg szynki 2 ostre papryczki koperek 2 papryczki ostre sól/pieprz | Ciasto na muffnki: 2 szklanki mąki około ½ kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka |
Mleko wymieszałam z jajkami i roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Do miski wrzuciłam mąkę z proszkiem do pieczenia – następnie dodałam lekko ostudzony wcześniej przygotowany dodatek mięsny + papryczki chilli drobno posiekane ;) . Następnie wlałam mleko z jajami i masłem i całość wymieszałam drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzałam do 180* i do foremek muffinkowych dawałam po 2 łyżki masy. Piekłam około 25 minut, jednak ja zawsze zalecam aby sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest już dobre. Jeżeli patyczek będzie mokry – oznacza to, że ciacho potrzebuje jeszcze kilku minut. |
Pizza na cienkim cieście
Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki (+ mąka d podsypywania) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1/2 kostki drożdży Kilka łyżek oliwy z oliwek szczypta soli | Dodatki: przecier pomidorowy, pieczarki ser żółty, ser feta, mozarella wędliny zioła: bazylia, oregano, cząber, lubczyk sól |
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku i należy dodać cukier. Do miski z mąką, oliwą i solą wlewamy przygotowany roztwór. Wyrabiamy ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-40 min. (ja dałam na kaloryfer na 15 minut bo byłam bardzo głodna). Bardzo ładnie urosło w tym czasie. Następnie blat podsypałam mąką i rozwałkowałam ciasto bardzo cienko (około 2-3 milimetry). Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Połozyłam ciasto, posmarowałam przecierem, dodałam zioła, szczyptę soli, wyłożyłam pieczarki i pozostałe składniki – w rozsądnych ilościach. |
Do rozgrzanego piekarnika do 180 st. wsadziłam pizzę na 20 minut. A następnie ustawiałam pieczenie od dołu na 10 minut przy 200 st.
Krążki cebulowe
Kilka dni temu po godzinie 23:00 napadła mnie ochota na coś smacznego – praktycznie nic nie miałam w lodówce i zaczęłam kombinacje, robiąc krążki cebulowe (nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam). Śmiało mogę polecić bo chyba prostszej przekąski poza koreczkami nie ma. | 1 szklanka mąki ½ szklanki mleka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, lubczyk olej do smażenia |
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany . Jeżeli jest za rzadkie możemy dosypać mąki a jak za dużo mąki to dolewamy mleka. Cebulę kroimy w krążki. Każdy pojedynczy kawałek maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki rozgrzany ogień. Jak krążki będą zarumienione – można uznać, że są gotowe. Ja podawałam ze śmietanką, można do tego zaserwować dowolne sosy |
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?