Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Ceny na Jarmarku Wielkanocnym poszybowały w górę. Pierogi i zupa rekordzistami

Ewa Wacławowicz
Ewa Wacławowicz
Pierogi - 40 złotych, Pajda ze smalcem - 18 zł, a cały bochen 60 złotych, zupa od 15 do nawet 30 złotych, cebulka do pierogów - 8 złotych, a 4 churrosy będą nas kosztować 20 złotych. To ceny produktów jakie znajdziecie na Jarmarku Wielkanocnym w Krakowie. Jak widać inflacja nie odpuszcza nawet tutaj...

Na Rynku Głównym w Krakowie trwa tradycyjny Jarmark Wielkanocny organizowany przez Krakowską Kongregację Kupiecką oraz firmę Artim sp. z o. o. Na 84 stoiskach odwiedzający mogą zarówno skosztować przysmaków z Polski jak i Węgier czy Litwy. Wystawcy oferują także artykuły świąteczne: palmy, koszyczki, pisanki czy stroiki. Jarmark Wielkanocny potrwa do 1 kwietnia.

Sprawdziliśmy, ile trzeba wydać, udając się do kramów na Rynku Głównym. W niektórych przypadkach różnice cenowe są niewielkie, ale są produkty, które podrożały nawet o 10 złotych w porównaniu do Jarmarku w 2023 roku.

Paragony grozy na każdym kroku

Za 12 sztuk pierogów zapłacimy już 40 złotych, a nie 38, jak miało to miejsce rok temu. Dodatki w postaci cebulki, boczku i śmietany to kolejne 8 złotych, a nie 7 zł. Za miseczkę barszczu czerwonego solo zapłacimy 10 złotych, za pomidorową czy czosnkową 15 złotych, zupa grzybowa, grochówka i żurek będą nas kosztowały 25 złotych (w 2023 roku 18 złotych), a fasolka po bretońsku i kwaśnica aż 30 złotych.

Staropolska pajda ze smalcem lub osełką czosnkową dalej będzie kosztować 18 złotych. Dodatki w postaci grillowanego boczku czy cebuli to odpowiednio 12 i 7 złotych. Cały bochen chleba to już 60 złotych, a połowa 30 złotych. Kiełbasa z grilla to koszt od 18 złotych do 28 złotych, a z cebulką nawet 33 złote, kaszanka z grilla będzie nas kosztować od 16 do 28 złotych, golonko 22-23 złote, szaszłyk od 22 do 36 złotych, a stek 22 złote.

Nie tanio prezentują się też słodkości. Za 100 g prażonych orzechów (laskowych, migdałów, włoskich czy nerkowców) trzeba zapłacić 18,90 zł. Za małe Churros (4 szt.) zapłacimy 20 złotych, za średnie (6 szt.) 25 złotych, a za 8 sztuk słodkich paluszków - 30 złotych. Sos czekoladowy, karmelowy lub nutella to dodatkowe 5 złotych. Za Crepes(cienkie francuskie naleśniki) o smaku sugar-lemon zapłacimy 15 złotych, a za te o smaku nutelli i banana - 35 złotych.

Na stoiskach nie brakuje również wyrobów świątecznych. Znajdziemy na nich drewniane pisanki w cenie od 4 (niemalowane) do 10 złotych, za malutką palmę zapłacimy 7 złotych, za średnią od 18 do 30 złotych, a za największą nawet 40 złotych. Ozdobny wiklinowy wianek z motywem wielkanocnym to koszt 100 złotych. Kurczaczki do koszyka możecie kupić za 6 złotych, a zająca z filcu i słomy za 20 złotych.

Koniec zerowego VAT na żywność! Ceny wzrosną?

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków. Ceny na Jarmarku Wielkanocnym poszybowały w górę. Pierogi i zupa rekordzistami - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto