Czekoladowa gra miejska startuje 28 marca o godz. 12 z pl. Nowy Targ. Zainteresowani uczestnictwem w zabawie powinni napisać na adres [email protected] maila. W treści należy umieścić imię i nazwisko kapitana zespołu (gra jest drużynowa), ilość osób w teamie oraz nazwę miasta (zabawa odbywa się jeszcze w Warszawie i Trójmieście).
WSKAZÓWKA Na końcu zostaje tylko jeden. |
Na końcu tekstu znajdziecie wcześniejsze wskazówki.
PRZEPIS WIELKANOCNY
Czekoladowy mazurek
Czas przygotowania: 90 minut
Masa marcepanowa
200 g masy marcepanowej
2 białka
Masa czekoladowa
300 g śmietany kremówki
60 g miodu
300 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Składniki
120 g masła
120 g cukru kryształu
250 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania
Masło posiekać, dodać cukier, mąkę, sól oraz jajko, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5 mm. Z ciasta wyciąć owalne kształty. Przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor. Surową masę marcepanową zagnieść z białkami na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem. Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiekać na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić. Śmietankę z miodem zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną wedlowską czekoladę i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.
Przygotowaną masą ostrożnie zalać ciasto kruche, tak aby nie wypłynęło poza brzegi marcepanu. Całość udekorować napisami z czekolady, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.
A już jutro przepis na babkę z czekoladą i powidłami!
Konkurs!
Do wygrania są trzy kosze z wielkanocnymi słodyczami o wartości 200 złotych. Waszym zadaniem będzie napisanie, z czego najlepiej polewać w Lany Poniedziałek. Odpowiedzi zamieście w komentarzach pod tym tekstem. Trzy najciekawsze wybierzemy i nagrodzimy. Macie czas do 28 marca do godz. 16. Jeszcze tego samego dnia rozwiążemy konkurs.
Nagrody będą do odebrania w naszej redakcji (pl. Solny 16/9, drugie piętro). Przypominamy, że w konkursie mogą brać udział tylko zarejestrowani użytkownicy.
Czytaj też:
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?