W referatach, będących owocem badań naukowych, wiodącymi tematami tegorocznej edycji było poszukiwanie nowych źródeł substancji bioaktywnych, bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, wpływ procesów technologicznych i środowiskowych, na jakość otrzymywanych produktów oraz ich właściwości odżywcze. Dyskutowano również o bezpieczeństwie żywności w kontekście zjawisk o znaczeniu światowym, takich jak wojna w Ukrainie oraz skutki pandemii COVID-19. Ważnym elementem konferencji była również sekcja Varia poświęcona obszarom ściśle powiązanym ze zdrowiem człowieka.
W wydarzeniu udział wzięli naukowcy z Polski i zagranicy. Część prelekcji wygłoszona została w języku angielskim. Konferencja Naukowa Młodych Badaczy pt. „Bezpieczeństwo i jakość żywności” to okazja do wymiany doświadczeń, podzielenia się wynikami prowadzonych badań, wspólnej ich analizy oraz spotkania z konsumentami i przedstawicielami przemysłu rolno-spożywczego. Patronatem wydarzenie objął marszałek województwa - Marcin Kuchciński. Wydarzenie dofinansowano ze środków programu „Bezpieczeństwo i jakość żywności” Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?