Knedla z mięsem. Składniki:
1 bułka pszenna
4 łyżki mleka,
1 cebula
2 łyżki oleju
300 g mielonego mięsa
2 łyżki siekanej pietruszki
2 jajka
500 g ugotowanych ziemniaków
170 g mąki
sól, pieprz
Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Knedle z mięsem. Przygotowanie:
Bułkę pokroić w kostkę i namoczyć w mleku. Cebulę drobno pokroić i usmażyć z mięsem na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i dodać do mielonego mięsa. Dodać pozostałe składniki farszu: pietruszkę, jajko i przyprawy. Dobrze wymieszać i uformować małe kulki. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać mąkę i jajko. Zagnieść ciasto i uformować wałek, pokroić na kawałki, a każdy kawałek rozpłaszczyć. Kulki mięsne nakładać na placuszki z ciasta, zlepiać dokładnie, formując okrągłe knedle. Gotować w osolonym wrzątku. Przed podaniem polać cebulką podsmażoną z boczkiem.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?