Spis treści
Kluski leniwe, zwane także pierogami leniwymi, to przepis na naprawdę szybki obiad. Tradycyjnie robi się je jedynie z twarogu, jajek i mąki pszennej, opcjonalnie dodając odrobine masła. Mam dla ciebie bardzo prosty sposób na ich przygotowanie. Proponuję podać kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.
Przepis na kluski leniwe
Czas przygotowania: ok. 15 minut,
porcja: dla 5 osób,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- ok. 1 szklanka mąki + porcja do podsypywania.
Dodatki do podania:
- 3 łyżki bułki tartej,
- 50 g masła,
- cynamon,
- cukier.
Zobacz także: Przepis na kluski śląskie z gotowanych ziemniaków
Jak zrobić kluski leniwe?
- Na stolnicę lub deskę przełóż ser i rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Dodaj do sera jajka i 1/2 szklanki mąki, połącz składniki za pomocą noża.
- Następnie dosypuj resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Jeśli ser był bardziej rzadki, dodaj jeszcze pół szklanki mąki. Ciasto powinno być zwarte i ma nie kleić się do rąk, ale nie może być też zbyt twarde.
- Pokrój ciasto na 4 części, uformuj z każdej z nich wałek i pokrój w ukośne plasterki.
- Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
- Gotowe kluski podawaj jeszcze ciepłe, okraszone tartą bułką podsmażoną na maśle oraz posypane cukrem i cynamonem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Berlinger Haus Zestaw Do Soli I Pieprzu 3 El. Przyprawnik Black...
kup najtaniej

Joseph Joseph Nest Zestaw Desek Do Krojenia Niebieski 3el (60122)
kup najtaniej

Dkd Home Decor Zestaw Do Sushi Wielokolorowy Bambus Mandala...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym