Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp na wigilię - jak zrobić pysznego karpia na święta? [PRZEPIS]

JW, rsm
Przepis - Karp w bulionie luterańskim czyli po wrocławsku w piwie i na kapuście z winogronami
Przepis - Karp w bulionie luterańskim czyli po wrocławsku w piwie i na kapuście z winogronami Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Karp jest tradycyjną potrawą na świątecznym stole. Mamy świetny przepis, jak przygotować go w oryginalny sposób. Grzegorz Pomietło, szef kuchni w Art Hotelu we Wrocławiu w kolejnym odcinku programu Od Kuchni, podpowiada jak zrobić żeby karpiem zachwycić wszystkich gości. Jego pomysł to karp w piwie po wrocławsku na kapuście z winogronem. Smacznego!

Karp na wigilijnym stole - nie tylko smażony
Nie ma potrawy bardziej kojarzącej się z wigilią niż tradycyjny świąteczny karp. Polska kuchnia dorobiła się kilkudziesięciu, jeśli nie kilkuset przepisów na przyrządzanie tej świątecznej ryby. Najbardziej znane to karp smażony, po żydowsku z rodzynkami i w sosie polskim.

Tradycja podawania tej ryby na wigilijnym stole jest krótsza niż się nam wydaje. Przez ostatnie 900 lat karp raz pojawiał się w jadłospisie Polaków, raz znikał. W Wigilię na stołach Polaków gościły różne ryby, ale znaną dziś formę karpia na dobre wprowadził na święta dopiero PRL.

Powojenny minister przemysłu Hilary Minc, w 1947 roku wprowadzając gospodarkę planową, przypomniał sobie o karpiu. Masowy sposób hodowli sprzyjał wykorzystaniu ryby w komunistycznej machinie propagandowej. Zapewnienie stałych dostaw do sklepów Centrali Rybnej okazało się jednak nierealne, wymyślono więc hasło „Karp na każdym wigilijnym stole”. Tradycja przynoszenia do domu żywej ryby, wzięła się stąd, że innej po prostu nie było. Wystarczyło kilka dekad i dziś większość Polaków nie wyobraża już sobie Wigilii bez karpia.

Zobacz: 12 potraw wigilijnych

Karp po wrocławsku - oryginalny przepis

Aby nie kojarzyło się nam to jednak tak ponuro, prezentujemy dziś w jaki sposób tą popularną rybę podawali na wigilijny stół protestanci - w bulionie luterańskim.

Wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, przyrządzamy dziś filet z karpia w bulionie luterańskim na kapuście z winogronem

Karp po wrocławsku - przepis - składniki:

600 g filetów z karpia
400 g kapusty kiszonej
200 g winogron
200 g cebuli
200 ml śmietany
100 ml wina białego
500 ml piwa pszenicznego
50 g cytryn
30 ml miodu
100 ml masła klarowanego
sól, pieprz, liść laurowy

Karp po wrocławsku - przepis - przygotowanie:

Krok 1 - Fileta z karpia oczyszczamy z łusek i ości, kroimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, przekładamy cebulą skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Po tym czasie filety z karpia obsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy cebulę, miód, liść laurowy, zalewamy piwem i dusimy około 5 minut.
Krok 3 - Odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy kapustę z winogronami. W tym celu pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy winogron bez pestek i podlewamy białym winem. Po odparowaniu wina podlewamy słodką śmietaną i dusimy do czasu aż zgęstnieje do konsystencji sosu, a winogrona oddadzą słodycz
Krok 4 - Dodajemy ugotowaną kapustę i dusimy około 5 minut.
Krok 5 - Fileta z karpia układamy na kapuście z winogronami i dekorujemy cząstką cytryn

Smacznego! Karp gotowy!

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Karp na wigilię - jak zrobić pysznego karpia na święta? [PRZEPIS] - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto