Karkówka - przepis na mięso w sosie z fety. Składniki:
- 500 g karkówki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g sera feta
- 50 g jogurtu greckiego
- 150 g oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 3 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Zobacz też inne POMYSŁY NA OBIAD W NASZYM DZIALE WROCŁAWSKI OBIADEK
Karkówka - przepis na mięso w sosie z fety. Przygotowanie:
Musztardę i oliwę mieszamy w miseczce. Plastry karkówki myjemy, suszymy i lekko rozbijamy. Mięso smarujemy marynatą, przekładamy gałązkami rozmarynu i wstawiamy do lodówki (najlepiej na kilkanaście godzin). Smażymy na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Ser feta moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony. Resztę składników na sos rozdrabniamy, łączymy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Karkówka. Przepis na mięso w sosie z sera feta nadesłała do nas Pani Paulina Lebuda.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?