18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jednodniowe restauracje w niedzielę w browarze

Anna Kowalska
Poprzednia edycja Restaurant Day w browarze
Poprzednia edycja Restaurant Day w browarze Jarosław Jakubczak
Już po raz siódmy we Wrocławiu organizowany jest Restaurant Day. Amatorzy dobrej kuchni spotkają się 16 lutego w pomieszczeniach leżakowni dawnego Browaru Mieszczańskiego, przy ul. Hubskiej 44-48. Tym razem Restaurant Day łączy siły z Wrocławskim Bazarem Smakoszy. Po zakupach na bazarze, będzie można skosztować specjałów przygotowanych z okazji święta jednodniowych minirestauracji (z angielskiego nazywanymi pop-up restaurants).

Restaurant Day zainicjowano w Finlandii w 2011 r. Od tego czasu odbywa się regularnie na całym świecie. Prostota pomysłu jest niezwykła, a zainteresowanie ideą potężne - obecna edycja to ponad tysiąc restauracji na całym świecie (ogromna większość oczywiście w Finlandii, ale Polska znajduje się w ścisłej czołówce). Koncept na własną restaurację i pasja w gotowaniu wystarczą, by zarejestrować się na stronie restaurantday.org i ustalić miejsce, liczbę gości i godziny otwarcia tzw. pop-up restaurant.

Wrocławskie wydanie Restaurant Day odbyło się po raz pierwszy w sierpniu 2012 r. za sprawą blogerów kulinarnych z jedzeniadorzeczy.pl. Do następnej edycji zaprosili kolejnych pasjonatów. Sale Browaru Mieszczańskiego, w których tym razem wystąpiły cztery jednodniowe restauracje, odwiedziło kilkuset gości.

Zeszłoroczna edycja lutowa, odbyła się w byłym obserwatorium astronomicznym na Wzgórzu Partyzantów, kiedyś stanowiącym zaplecze kuchenne dla ekskluzywnej restauracji znajdującej się w nieistniejącej rotundzie na szczycie wzgórza. Przybyło wówczas prawie 700 osób. I wszyscy zostali nakarmieni.

Teraz Restaurant Day powraca do Browaru Mieszczańskiego. Tam, w każdą niedzielę, z całego miasta schodzą się miłośnicy prawdziwego jedzenia, aby zrobić zakupy na Wrocławskim Bazarze Smakoszy. Od godziny 10 do 16, jak zawsze, będzie się odbywał bazar. W sąsiednich pomieszczeniach od godz. 12 do 18 rozstawi się kilkunastu wystawców Restaurant Day. Będzie można zapoznać się z technikami parzenia kawy z segmentu speciality z całego świata. Pojawią się również sushi czy słynne w dawnym Wrocławiu kiełbasy (knackwurst), przygotowane przez badacza historii wrocławskich kulinariów, dra Grzegorza Sobla, według dawnego przepisu.

Tradycyjnie już dla wrocławskiego Restaurant Day, jedno ze stoisk poprowadzi Tomasz Hartman - zawodowo szef kuchni, nagrodzony tytułem Rookie Roku przez magazyn Aktivist. Będzie można spróbować przysmaków z różnych stron świata, przygotowanych przez pasjonatów i serwowanych po bardzo przystępnych cenach.

Kto będzie gotował w niedzielę w Browarze Mieszczańskim? TUTAJ ZNAJDZIESZ pełną listę!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto