Zobacz też: Nowy Targ z podziemnym parkingiem i leżakami
Na jarmarku sprzedawane będą regionalne produkty ekologiczne i zdrowa żywność. Chodzi m.in. o domowe wypieki, sery kozie i owcze, jaja z chowu wolnowybiegowego, wędzone szynki i wędliny (również z dziczyzny), ryby (w tym karp milicki), powidła, konfitury i naturalne soki tłoczone, soczyste owoce i świeże warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy oraz miody z Dolnego Śląska.
- Na jarmarku kupimy również świeżo zmieloną mąkę, syropy z mleczu i sosny, makowiec carski oraz ser zgorzelecki o bardzo skomplikowanej recepturze - mówi Paulina Krupińska, zajmująca się promocją jarmarku na Nowym Targu.
W sumie na powierzchni 162 metrów kw. pojawi się osiemnaście stoisk. Na jarmarku wrocławianie mają robić nie tylko zakupy - władze miasta chcą, by operator targu zadbał też o jego promocję poprzez organizację różnego rodzaju animacji, paneli dyskusyjnych, warsztatów i degustacji. I tak na przykład 11 września największymi atrakcjami mają być warsztaty lepienia pierogów oraz wspólne gotowanie zupy w garze o pojemności dwóch tysięcy litrów.
Jarmark na Nowym Targu [godziny otwarcia]
We wrześniu i październiku jarmark będzie czynny przez dwa dni w tygodniu (w środę i czwartek) w godz. 10.00 - 17.00. Wyjątek stanowi 11 września, dzień oficjalnego otwarcia, kiedy to na jarmark można przyjść już o godz. 9.00. Oficjalne otwarcie przewidziano na godz. 12.
W listopadzie jarmark zostanie zamknięty. Edycja wiosenna ruszy w kwietniu 2014.
Umowa z operatorem jarmarku, Zrzeszeniem Handlu i Usług Organizacji Małych i Średnich Przedsiębiorstw, obowiązywać będzie do 31 października 2016 roku.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?