Składniki ( duża porcja):
- 1 kg mąki pszennej
- ok 600 ml ciepłej wody
- opcjonalnie jedno jajko
- 0,5 kg sera białego
- minimum 0,5 kg ziemniaków
- odrobina soli
- solidna szczypta pieprzu
- 1 cebula
Jak zrobić ruskie pierogi?
Zaczynamy od przygotowania farszu:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Za pomocą praski lub maszynki mielimy biały ser z ziemniakami, dodajemy cebulkę, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z ciepłą wodą za pomocą noża. Możemy opcjonalnie dodać do ciasta jedno jajko i 1 łyżkę oleju lub klarowanego, rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy rękami. Uwaga - ciasto powinno być luźne!
Lepimy pierogi:
Ciasto wałkujemy cienko, w razie konieczności delikatnie podsypując mąką. Szklanką lub foremką wyrajamy kółka. Na każde kółko kładziemy solidną łyżeczkę farszu i zlepiamy dwoma palcami, miejsce przy miejscu.
Gotujemy pierogi:
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, od wypłynięcia przez ok 5 min, na wolnym ogniu. Jeszcze ciepłe obtaczamy w odrobinie oleju, by się nie posklejały.
Pierogi ruskie podajemy ciepłe ze skwarkami, smażoną cebulką lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?