2 z 12
Poprzednie
Następne
JAK W DOMU UPIEC CHLEB? 10 najlepszych przepisów na domowy chleb
Zakwas chlebowy
Składniki: 225 g mąki żytniej razowej, 225 g wody Przygotowanie:1. Wymieszaj po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na 24 godz. 2. Połącz uzyskaną mieszankę z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw. 3. Wymieszaj 90 g uzyskanej mieszanki z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw., ale na 12 godzin, po czym powtórz. 4. Przez 3 kolejne dni powtarzaj czynności z p. 3, wyrzucając pozostałe ilości mieszanki z poprzedniego dnia; szóstego dnia możesz użyć zakwasu do pieczenia chleba, przy czym nadmiar należy przechowywać w lodówce i dokarmiać codziennie mąką wg opisanego schematu.