Szparagi znane były już w starożytnym Rzymie. Stosowano je między innymi jako lek na schorzenia wątroby. Ze względu na kształt utrzymywano też, że posiadają one miłosną moc i pomagają rozbudzić pożądanie. Dlatego w Chinach leczono nimi nie tylko wszelkie stany zapalne, ale również bezpłodność.
Znany ze swoich miłosnych podbojów Ludwik XIV wierzył, że to właśnie szparagom zawdzięcza pomyślność w życiu erotycznym. Francuski władca twierdził, że sezon na te delikatne warzywa trwa zbyt krótko, dlatego doprowadził do wydania dekretu o ich szklarniowej uprawie.
Obecnie szparagi najbardziej cenione są ze względu na swój smak. Popularne są np. Asperges a La Polonaise, czyli szparagi polane smażoną na maśle bułką tartą oraz zupa krem. Warzywa doskonale nadają się też na oryginalną przystawkę – możemy podawać je z szynką, grzybami, ciastem francuskim lub zapiekane pod beszamelem.
Europa na widelcu 2013 upłynęła pod hasłem: święto szparaga. Zobaczcie EUROPA NA WIDELCU 2013 ZDJĘCIA
Trzy kolory
Rozróżniamy trzy rodzaje szparagów. Najpopularniejsza w naszym kraju jest hodowana pod ziemią odmiana biała. Ich skórka jest zdrewniała, dlatego należy się jej pozbyć, np. za pomocą obieraczki do warzyw. Trzeba to robić jak najcieniej. Pomijamy delikatne główki, gdyż w czasie gotowania szparagi miękną najbardziej właśnie w tym miejscu.
W garnku ustawiamy je pionowo, tak aby główki warzyw wystawały ponad poziom wody – będą gotowały się na parze.
Warzywa uprawiane na powierzchni to odmiana zielona. Popularna jest szczególnie w Ameryce. Szparagi zielone są bardzo cienkie, dlatego nie należy obierać ich skórek, a gotowanie trwa zaledwie 2-3 minuty.
Niezbyt powszechna odmiana – fioletowa, uprawiana jest w Wielkiej Brytanii i we Włoszech. Te warzywa są bardzo grube i słodkawe. Nie obieramy ich i gotujemy przez ok. 10-15 minut.
Istnieją też dzikie szparagi. Mają bardzo cienkie pędy i są ciemnozielone.
Samo zdrowie
Kłącza działają przede wszystkim przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Mają również właściwości chroniące przed działaniem toksyn zawartych w alkoholu, co oznacza, że zapobiegają pojawieniu się kaca. Szparagi są źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, selenu, chloru, miedzi, jodu i błonnika oraz witamin z grupy B, wit. A, C, K i kwasu foliowego.
Warzywo zawiera puryny. Są to związki, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego, to znaczy, że osoby cierpiące na dnę moczową lub kamienie nerkowe powinny ograniczyć spożywanie szparagów.
Jak wybierać?
Świeże szparagi charakteryzują się jasnymi, zamkniętymi główkami i połyskującym pędem. Po przełamaniu są sprężyste i tryska z nich sok. Ocierane jeden o drugi wydają charakterystyczne „skrzypienie”.
Warzywa wymagają odpowiedniej wilgoci i ograniczonego dostępu do światła. Dlatego przed schowaniem do lodówki warto skropić je wodą i owinąć w wilgotną szmatkę lub folię.
Ile zapłacimy?
Ze względu na trudną uprawę, szparagi nie należą do tanich warzyw. Za pęczek trzeba zapłacić około 6-8 zł w całej Polsce. Najsmaczniejsze szparagi zjemy właśnie teraz na przełomie maja i czerwca.
Szparagi jako afrodyzjak? Czytaj również: 7 czerwca - Międzynarodowy Dzień Seksu
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?