SALMONELLA NA JAJACH W SKLEPACH NETTO
Bakterie Salmonelli z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w jednej z pięciu badanych próbek. Ostrzeżenie GIS dotyczy świeżych jaj sprzedawanych pod nazwą “Jaja Wojciechowicz”, klasy świeżości A, kategorii wagowej M. Na opakowaniu znajdują się informację:
- Data spożycia przed: 12.05.2019
- Kod na skorupkach jaj: 3PL 02181303
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
- Producent: JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
OSTRZEŻENIE O SALMONELLI
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki.
Przedstawiciele sklepu NETTO poinformowali, że 30 kwietnia 2019 r. zakwestionowana partia jaj została usunięta ze sklepów tej sieci.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca jednak klientom, którzy mogą mieć jaja w domu, żeby nie spożywali ich, zwłaszcza na na surowo.
CZYTAJ INNE ARTYKUŁY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?