Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Wisła nie dostanie 3,6 mln złotych. Co stanie się z premią za Puchar Polski?

Wisła nie dostanie 3,6 mln złotych. Co stanie się z premią za Puchar Polski?

Historyczny dzień Stali Gorzów. W drużynie pojechali sami debiutanci

Historyczny dzień Stali Gorzów. W drużynie pojechali sami debiutanci

Polecamy

Zamykają część jezdni na wylotówce z Krakowa. Utrudnienia przez kilka miesięcy

Zamykają część jezdni na wylotówce z Krakowa. Utrudnienia przez kilka miesięcy

Piotr Rusiecki nowym starostą augustowskim

Piotr Rusiecki nowym starostą augustowskim

Matura 2024. Egzaminy potrwają do 25 maja. Zachować spokój, zostawić telefon

Matura 2024. Egzaminy potrwają do 25 maja. Zachować spokój, zostawić telefon