Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Uroczyste zakończenie roku klas maturalnych ze szkoły w Skalbmierzu [ZDJĘCIA]

NOWE
Uroczyste zakończenie roku klas maturalnych ze szkoły w Skalbmierzu [ZDJĘCIA]

Nowe murale na kieleckich osiedlach, Postacie z bajek i...zdrowy styl życia [ZDJĘCIA]

Nowe murale na kieleckich osiedlach, Postacie z bajek i...zdrowy styl życia [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kierował motorowerem w powiecie świeckim pod wpływem alkoholu. Trafił za kratki

Kierował motorowerem w powiecie świeckim pod wpływem alkoholu. Trafił za kratki

Kolumbijczycy pracowali "na czarno” pod Elblągiem

Kolumbijczycy pracowali "na czarno” pod Elblągiem

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?