Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa - piwne święto w weekend we Wrocławiu

AS, IP
IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa zaczyna się w piątek. 10, 11 i 12 maja złoty trunek będzie królem w Centrum Kultury Zamek, gdzie spróbować będzie można setek gatunków piw lanych oraz butelkowych.

Setki gatunków piw lanych oraz butelkowych pochodzących z małych i średnich browarów, warsztaty warzenia piw domowych, specjalna scena kulinarna, dziesiątki pokazów i degustacji, jarmark produktów ekologicznych oraz koncerty na scenie muzycznej – w piątek 10 maja w leśnickim Centrum Kultury „ZAMEK”startuje IV edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa – jedna z najciekawszych imprez w kraju poświęcona dobrym smakom.

SMAKI PIW
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to jedyna impreza o tematyce piwnej w Polsce, na której nie ma możliwości zakupu popularnych marek piw koncernowych, zaś zróżnicowane smaki złocistego trunku nie są zaburzone przez dolewany do nich sok. W roku ubiegłym główny akcent Festiwalu został położony na gatunki piw pszenicznych, natomiast w tym roku podczas pokazów, wykładów i konkursów najważniejszy będzie temat słodu i chmielu.

ZOBACZ PROGRAM FESTIWALU PIWA 2013

Ponad 100 gatunków piw lanych gwarantuje różnorodność smaków więcej niż wystarczającą na 3 dni piwnej degustacji, a setki różnych piw butelkowych zapewniają możliwość wydłużenia świętowania o kolejne dni w domowym zaciszu.

Do degustacji dostępnych na Festiwalu piw organizatorzy przygotowali festiwalowe szklanki oraz kufle, które będzie można zakupić w trakcie imprezy. Na każdym szkle festiwalowym znajduje się "degustacyjna" miarka 0.2l, dzięki czemu istnieje możliwość spróbowania wielu różnych gatunków piw. Przy zakupie kufli festiwalowych każdy otrzyma informator festiwalowy, w którym znajdzie informacje m.in. na temat słodu i chmielu, przepisy potraw dedykowanych różnym odmianom piw oraz specjalną wkładkę, na której będzie mógł notować wrażenia smakowe degustowanych trunków.

SPRAWDŹ, LISTĘ PIW JAKICH SPRÓBUJESZ NA FESTIWALU

W trakcie Festiwalu w ramach Warsztatów Piwowarskich będzie można zobaczyć, jak się warzy piwo w domu, piwowarzy domowi udoskonalą swój warsztat podczas szkolenia, które będzie miało miejsce w zamkowych podziemiach, jak i w trakcie specjalistycznych wykładów.

SMAKI POTRAW
Wykwintne smaki wystąpią na Festiwalu nie tylko w formie różnorodnych wyrobów browarniczych, ale również w postaci najwyższej jakości produktów regionalnych, takich jak: sery, wędliny, miody, przetwory owocowe i wiele innych, które będzie można zakupić podczas jarmarku ekologicznego.

W tym roku pojawi się również scena kulinarna, ulokowana w specjalnym namiocie, z bogatym programem poświęconym sztuce przyrządzania potraw i ciekawym smakom komponowanym specjalnie do różnych gatunków piwa. Odbywać się tam będą pokazy kulinarne, prezentacje najlepszych produktów oraz degustacje. Partnerem sceny kulinarnej jest Slow Food Youth Wrocław. Wystąpią tam m.in. znani blogerzy kulinarni oraz przedstawiciele renomowanych restauracji.

ZOBACZ ZDJĘCIA Z 2012 ROKU

MUZYKA
Przez 3 dni Festiwalu na scenie muzycznej w amfiteatrze zamkowym zagra 15 zespołów. W dużej mierze będzie to świeży powiew muzyczny młodych gniewnych kapel wrocławskiej sceny rockowej (m.in. Rebound, Instytut, Prąd, Strain, Non Stop), obok nich wystąpią zespoły przebojem zdobywające krajową publiczność: krakowski Clock Machine, Gerbills (Czeladź), Ulice (Brzeg) oraz uznane marki: XIII w Samo Południe, Obstawa Prezydenta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto