Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Herbaty Irving – Esencja dobrego dnia. Zielona herbata

ArtykułSponsorowany
ArtykułSponsorowany
Irving z dodatkiem prażonego ryżu (Roasted Rice Green)
Irving z dodatkiem prażonego ryżu (Roasted Rice Green) ArtykułSponsorowany
Zielona herbata uznawana jest za najstarszy rodzaj herbaty, liczący sobie ponad 5000 lat. Według legendy naparem z zielonych liści drzewa herbacianego zachwycił się chiński cesarza Szen Nung dając początek historii herbaty. Obecnie istnieje wiele odmian zielonej herbaty, różniących się od siebie smakiem i aromatem.

Herbata zielona otrzymywana jest z tych samych drzew herbacianych co herbata czarna. Inny jest natomiast cykl produkcyjny. Podczas produkcji zielonej herbaty, liście nie są poddawane procesowi fermentacji, tak jak ma to miejsce przy tworzeniu czarnej herbaty. Liście przeznaczone do produkcji zielonej herbaty są jedynie poddawane działaniu pary wodnej i to też tylko przez 30-45 sekund. Dzięki temu zielona herbata zachowuje więcej minerałów i witamin (witamina C, K, E). Poprzez suszenie w wysokich temperaturach nadaje jej specyficzny aromat, jak również sprawia, że może być ona dłużej przechowywana.

Najwyższej jakości herbata zielona ma grube, długie, jasnozielone, pistacjowe liście ze złocistym odcieniem. Napar z zielonej herbaty ma kolor zielono - żółty lub słomkowy. Również różni się znacznie smakiem od herbaty czarnej: ma cierpki, a w dużym stężeniu nawet ostry smak. Na jakość naparu herbacianego wpływa nie tylko gatunek herbaty, ale również sposób jej zaparzenia. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90°C, co gwarantuje nam przygotowanie dobrej, aromatycznej i smacznej herbaty. Aby dokładnie ustalić temperaturę wody w warunkach domowych prostym sposobem jest odczekanie aż woda ostygnie. Po upływie 3-4 minut woda osiąga 90°C, a po 12-14 minutach 75°C. Zielonej herbaty nigdy nie zalewamy wrzątkiem! Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut. W miarę przedłużania czasu parzenia garbniki przechodzą w nadmiarze do naparu co powoduje zwiększenie cierpkości. Aby tego uniknąć czas parzenia nie powinien przekraczać pięciu minut”

Zawarte w zielonej herbacie polifenole są bardzo silnymi antyoksydantami. Naukowcy przypisują im właściwości wspomagające odchudzanie. Redukcja masy ciała związana jest z nasileniem przez polifenole procesu termogenezy tj. spalania spożytych kalorii. W zielonej herbacie to działanie polifenoli spotęgowane jest przez katechiny i kofeinę.

Dobroczynne właściwości zielonej herbaty:
•    Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi.
•    Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym
•    Ma łagodzący wpływ na dolegliwości związane z reumatyzmem, jak również chroni przed jego występowaniem.
•    Wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego, przy jednoczesnym wzrostem cholesterolu HDL
•    Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnych jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł)
•    Zawiera dużą ilość fluoru, dzięki temu wzmacnia kości i zęby
•    Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
•    Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia

W ofercie zielonych herbat IRVING znajdziemy aż 9 jej wariantów:
- Zielona (Pure Green),
- Superior Green (liściasta),
- Zielona Cytrynowa (Lemon Green),
- Zielona Malinowa (Raspberry Green),
- Zielona Miętowa (Mint Green),
- Zielona Jaśminowa (Jasmin Green),
- Zielona z Prażonym Ryżem (Roasted Rice Green)
- Green Planet Japanese HanaSencha,
- Oriental Gardens Zielona z Płatkami Jaśminu i Pomarańczy,

Polecane zielone herbaty firmy Irving:
- Irving Pure Green
- Irving Malinowa (Raspberry Green)
- Irving z dodatkiem prażonego ryży (Roasted Rice Green)


Zielona herbata IRVING Pure Green
została skomponowana ze starannie wyselekcjonowanych gatunków liści herbacianych pochodzących z najlepszych upraw Chin. Napar posiada wyjątkowy smak, delikatny aromat i jasną barwę.

Zielona herbata IRVING Malinowa (Raspberry Green) to połączenie tradycyjnego smaku zielonej herbaty i słodyczy malin. To połączenie sprawia, że napar ma delikatny pozbawiony goryczy smak, słodycz malin, oraz jasny, słomkowy kolor.

Zielona herbata IRVING z dodatkiem prażonego ryży (Roasted Rice Green) to połączenie wywodzące się z tradycyjnej japońskiej herbaty – genmaicha. Herbata zawiera prawdziwe ziarenka prażonego ryżu, dzięki czemu idealnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej, jak również sushi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto