Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Gotuj się" z nami na święta. Polecamy przepisy mieszkanek powiatu wągrowieckiego na bożonarodzeniowe potrawy

Monika Dziuma
Fot. arch. NM
Wiesz już co upieczesz i gotujesz na święta? Sprawdź nasze propozycje

Przepisy na świąteczne potrawy od naszych mieszkańców:

ŚLEDZIE Z CEBULĄ poleca Anna Nowak z Wągrowca:
SKŁADNIKI: 6 śledzi - matiasy, 1 koncentrat pomidorowy, 1 cebula, oliwa, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, cytryna.
PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymocz. Pokrój na kawałki i ułóż w miseczce. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos: koncentrat wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem z 1/2 cytryny i łyżeczką cukru, przypraw pieprzem i solą. Posiekaj cebulę, dodaj nieco octu balsamicznego i cukru. Sos pomidorowy połącz z cebulą i polej śledzie.

KARP W GALARECIE

SKŁADNIKI: litr wody, żelatyna, 200 g karpia, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Rybę oczyścić i usunąć ości. Do garnka dodać listki laurowe, ziele angielskie. Obrać warzywa, przekroić na połowę i włożyć do garnka, dodać wodę, przyprawy i gotować. Włożyć ostrożnie rybę i gotować na małym ogniu około 12 minut. Wywar przecedzić i rozmieszać w nim żelatynę. Rybę przełożyć na półmisek, zalać wywarem i odstawić.

ŁOSOSIA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM poleca Karolina Trojanowska z Wągrowca:
SKŁADNIKI: 500 g łososia (filet), 2 pęczki kopru, pieprz cytrynowy, 3 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej, 2 płaskie łyżeczki miodu jasnego, łyżeczka soku z cytryny, 1 wymyta cytryna, trochę oleju do smażenia.
WYKONANIE: Łososia umyć i pozbawić skóry. Umyty koper drobno posiekać. Musztardę francuską wymieszać z miodem. Rybę włożyć do miski, natrzeć koprem i sosem musztardowym. Chłodzić pół godziny w lodówce. Smażyć na patelni grillowej 3 minuty z każdej strony. Podawać polane sokiem z cytryny z sosem przygotowanym z śmietanki, musztardy i miodu.

MAKOWE GWIAZDKI według przepisu Sabiny Jaremby z Kaliszan:
SKŁADNIKI:
240 gramów mąki tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki suchego maku,

8 łyżek cukru pudru, 200 gramów masła lub "Kasi" maślanej,

2 żółtka.

WYKONANIE
Wszystkie składniki wrzucamy do miski , zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą.

Chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wycinamy kształty - u mnie zawsze są gwizdki. Wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 10 minut.
Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

DORSZ PO GRECKU według przepisu Anny Haremzy z Grylewa
SKŁADNIKI: 1 kg fileta z dorsza, słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych, ciasto naleśnikowe (1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 3 łyżki masła lub oleju roślinnego). Zalewa: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 słoiczek ketchupu, pół szklanki oleju, 1 szkl. wody, 6 łyżek octu, 6 łyżek cukru, sól, pieprz. WYKONANIE: Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć w cieście naleśnikowym. Zalewę zagotować. Przekładać w misce rybę na przemian z pokrojonymi ogórkami i papryką. Zalać gorącą zalewą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto