- Dla człowieka temperatury optymalne wynoszą od 18 do 24 stopni Celsjusza. Wyższe obciążają nasz organizm i trudniej mu oddać produkowane ciepło - wyjaśnia fizjolog, dr Andrzej Kędziorski.
Upały to niebezpieczeństwo, zwłaszcza dla osób starszych, dzieci i pacjentów cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Nadmierne wydzielanie potu powoduje, że organizm jest osłabiony, a chore nerki czy serce, jeszcze bardziej obciążone.
Zobacz też: REKORD CIEPŁA NA DOLNYM ŚLĄSKU (ZDJĘCIA)
Łatwo też o poparzenia słoneczne, szczególnie nad wodą. Opalamy się wtedy podwójnie, bo również promieniami odbijającym się od wody. A takie dawki mogą skończyć się poparzeniami.
O czym nie zapominać w upalny dzień
Dlatego na słońcu konieczne są: kapelusz na głowę, krem do opalania i przewiewne ubranie, najlepiej bawełniane lub lniane. Równie łatwo o odwodnienie. Kiedy żar leje się z nieba, z człowieka spływają hektolitry potu, a wraz z nimi wypływają z nas niezbędne dla zdrowia, minerały.
Pocąc się, wydalamy wodę i sól, dlatego dobrze jest wodę lub herbatę trochę posolić. Szczególnie, jeśli wykonujemy na słońcu prace fizyczne. Dobre są też mięta i herbaty ziołowe, które dostarczają witamin. Mogą być chłodne, niekoniecznie lodowate, by nie zaszkodzić gardłu. W upalny dzień można pić nawet szklankę wody co godzinę.
Czego unikać podczas upałów?
Nie radzimy sięgać za to po kawę w większych niż jedna filiżanka dziennie ilościach, i po słodkie napoje gazowane. Kawa utrudnia wchłanianie minerałów z pokarmów, a słodkie napoje wcale nie gaszą pragnienia. Poza tym napoje z dużą zawartością kofeiny i cukru tłumią objawy nadchodzącego udaru cieplnego. Na czarnej liście jest też alkohol, który może przyprawić o omdlenie.
Co jeść, gdy na dworze gorąco?
Jeść warto lekkie i niskokaloryczne posiłki, najlepiej chłodne, lekko solone, oraz owoce i warzywa o wysokiej zawartości potasu: pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew. Kotlety i fast foody zastąpmy sałatkami. A na upał najlepszy jest chłodnik! Robi się go w 10 minut i wspaniale chłodzi. Trzeba mieć: kefir, jogurt, śmietanę, ogórki, rzodkiewki, pomidory i szczypiorek. Kefir mieszamy ze śmietaną i jogurtem, ogórki i rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach tarki, kroimy pomidor w niedużą kostkę, siekamy szczypiorek. Mieszamy wszystko, dodajemy sól i pieprz. Pycha!
Warto pomóc sobie, biorąc chłodną kąpiel, robiąc okłady czy pijąc zimne napoje.
Wybierz się do Oleśnicy na Piknik Lotniczy PROGRAM, ATRAKCJE
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?