Festiwal Smaków w Tychach: Jak parzyć włoską kawę?
W parzeniu kawy Włosi wyznają zasadę 4 M.: miscela (mieszanka), macchina (ekspres do kawy), macinato (młynek) i mano (ręka).W tym zawiera się dobrze przygotowane espresso. Wszystko zależy zatem od mieszanki kaw dobrze skomponowanej pod względem smaku i wartości esencjonalnych, dobrego ekspresu i młynka. Większość baristów uważa, że właśnie w młynku tkwi cały sekret dobrego espresso, bo ekspres dostarcza tylko temperatury i ciśnienia, a to co znajdzie się w filiżance, zależy od dobrego zmielenia. Czwarte M to mano,ręka, czyli człowiek, który dobiera kawę, wodę, a następnie musi precyzyjnie docisnąć odmierzoną porcję kawy.
W sitku mieści się około 8 g kawy i z tego powstaje espresso, a na bazie tego espresso przygotowuje się cały wachlarz włoskich kaw, czyli cappucino, latte machiato, podwójne espresso plus spienione mleko.
Włosi nie znają kawy białej i czarnej. Oni do dwunastej piją cappucino z cornetto, czyli rogalikiem, a potem do wieczora wpadają na jedno, dwa lub trzy espresso w ciągu dnia.
W Polsce pijemy kawy białe, czyli espresso ze spienionym mlekiem. Capuccino to 20-30 ml kawy i ok. 120 ml spienionego mleka. Jak się odpowiednio spieni mleko na krem, to możemy robić cappucino art, czyli malowanie mlekiem na kawie serduszek, rozetek, choinek, itp.
We Włoszech jest 800-1000 palarni kawy,a każda ma ileś mieszanek kawy. Podczas Festiwalu Smaków można się napić kawy Mokito z palarni w Mediolanie. Kawy włoskie różnią się w zależności od regionu.
Im bardzie na południe Włoch, łącznie z Sycylią, kawa jest mocniej palona. Kawy sycylijskie czy neapolitańskie są praktycznie czarne, bardzo tłuste i bardzo mocne. Im bardziej na północ (Mediolan w tę strefę wchodzi), tym bardziej subtelny smak kaw, bardziej czekoladowy,
W Polsce pije się często kawy z tzw. trzeciej fali. Są to kawy głównie nordyckie czy z Wielkiej Brytanii, zupełnie inaczej palone.Są bardziej kwaskowe, o profilu smakowym bardziej pieczywa, zboża niż czekolady czy orzechów.
Mokito bianco - to 100 proc. Arabica palona w Mediolanie, ziarno kawowe pochodzi z Brazylii, Gwatemalii i Meksyku. A jeśli Robusta to tylko z Indonezji lub Indii, wtedy jest słodka, czekoladowa.
Arabica to kawa z krzaków kawowca rosnących na wyższych szerokościach geograficznych. Robusta wymaga mniej od otoczenia, przez to jest mniej szlachetna, dostarcza goryczy, mocy i czekoladowej nuty.
Wielu klientów myśli, że espresso to kawa o dużej zawartości kofeiny, bo pobudza. Tymczasem kofeina wydziela się do napoju poprzez kontakt z wodą, a espresso ma tylko 25 sekund kontaktu z wodą i koniec parzenia. Cała kofeina, która miała wejść do tej kawy, weszła. W polskiej zalewajce uwalnianie kofeiny następuje do ostatniego łyka. Stąd jest ona dużo bardziej kofeinowa.
Arabica dostarcza ok. 10-12 mikrogramów kofeiny na 100 ml naparu.
Robusta ma ok. 2 razy więcej kofeiny niż Arabica. Jeśli pijemy 100-procentową Arabikę, to tej kofeiny jest bardzo niewiele. Ponoć latte ze 100-procentowej Arabiki mogą pić nawet kobiety w ciąży.
Festiwal Smaków w Tychach: Lemoniady
Trzy składniki: woda, cukier (w zdrowszej wersji może raczej miód) i cytryna. To jest baza wszelkich koktajli letnich. Z dodatkiem wspomnianej lemoniady można zrobić koktajle: pomarańczowo-rozmarynowy, arbuzowo-miętowy, grejfrutowo-pietruszkowy i ogórkowo-limonkowo-miętowy. Do każdego wystarczy sok z danego owocu i gałązka ziół, którą przed użyciem należy zgnieść w ręce. Proporcje w koktajlu zależy tylko od nas. A do każdej szklanki wrzucamy kostki lodu, bo koktajl im zimniejszy, tym lepszy.
Pokazy parzenia kawy i przygotowania koktajli były dziełem specjalistów z tyskiej kawiarni "Co bądź".
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?