Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Familijne specjały tworzone z pasją. Lody Marczak do kupienia na Nadodrzu

Kamil Ulik
Rzemieślniczych lodów firmy Marczak spróbować możemy od niedawna także we Wrocławiu. Na Nadodrzu kusić będą nas słodkości o smaku jagód, truskawek, masła orzechowego i kawy.

Właściciele nowej lodziarni działającej przy ulicy Trzebnickiej we Wrocławiu to prawdziwa rodzina z pasją. Lody Marczak tworzą w sposób rzemieślniczy od 1985 roku.
- Nasza filozofia to mocne przekonanie o dobrym i zdrowym jedzeniu. Nie pochwalamy masowej produkcji przemysłowej, dlatego nasze lody wytwarzamy w sposób rzemieślniczy, co pozwala nam na kontrolę jakości produktów oraz procesu produkcji - wyjaśnia Zbigniew Marczak, założyciel firmy.
Familijny biznes oprócz nadmorskiego oddziału w Szczecinie, tworzą także lodziarnia w Kępnie oraz funkcjonujący od niedawna wrocławski punkt sprzedażowy.

Jaka historia wiąże się z trzydziestoletnim doświadczeniem w branży?
- Mój tata, Zbyszek, zanim rozpoczął pracę z lodami, był nauczycielem. Ja również, jeszcze do niedawna, pracowałam jako lektorka języka angielskiego - mówi Karolina Marczak, córka właściciela. - Pewnego dnia uświadomiłam sobie jednak, że chcę robić coś z pasją i sercem, coś co da mi oraz innym ludziom radość. Ale, co w przeciwieństwie do uczenia, stworzę w jeden dzień, nie w kilka lat. Stąd pomysł na kontynuowanie rodzinnego biznesu i docenienie jakości, jaką wypracował przez tyle lat mój tata - zaznacza pani Karolina.
Sekret produkcji lodowych specjałów tkwi w odpowiedniej mieszance śmietany, mleka i cukru. Do tworzenia sorbetów Marczakowie wykorzystują mrożone lub świeże owoce. Bazą mleczną uzupełniane są konfitury owocowe, syropy, orzechy, pestki dyni i słonecznika, wafle, kawa, czekolada, i kakao.

- Nasze lody nie podlegają procesowi napowietrzania mechanicznego, który stosuje się w przeważającej większości firm z branży. Większość z nich w czasie produkcji wtłacza wiele powietrza, przez co lody zwiększają swoją objętość, są lekkie i nadmuchane a ich smak płytki i mało intensywny - informuje Zbigniew Marczak.
Produkowane przez rodzinną firmę Marczaków, lody rzemieślnicze, w procesie mieszania, zwiększają swoją objętość maksymalnie o 25 procent, co pozwala wydobyć jak najbardziej intensywny smak i nadać im kremową i gęstą konsystencję.

Za jedną gałkę zapłacimy 3,5 złotych. Lody na wynos w pojemniku 710 ml kosztować nas będą 25 złotych. W punkcie przy ulicy Trzebnickiej skosztujemy lodów owocowych o smaku wiśni, jagody czy grejpfruta. Mroźną orzeźwiającą słodyczą kusić nas będą sorbety owocowe z truskawkami i kiwi. Obok innych standardowych pozycji, takich jak czekolada czy wanilia, w ofercie znajdziemy nietypowe połączenia, takie jak roche, oreo, czekoladowe masło orzechowe lub kawowy Bailey's. W okresie letnim firma obsługuje wszelkie otwarte imprezy. Słodki catering zapewniany jest dzięki specjalnemu samochodowi marki "Fiat Spierre".

Firma "Lody Marczak" działa przy ul. Trzebnickiej 48. Punkt czynny jest codziennie od godz. 12. do godz. 20. W sezonie letnim planowane jest wydłużenie godzin jego otwarcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto