Nalewki, to takie coś dobrego w kieliszku podawane zwykle po posiłku. W odróżnieniu od sprzedawanego barwionego sztucznie napoju, te zgłoszone do turnieju były wykonane przez prawdziwych mistrzów.
Kliknij w zdjęcie, żeby rozpocząć przeglądanie galerii:
Różne są metody ekstrahowania aromatów zawartych w ziołach i owocach, wszystkie zostały zaczerpnięte z aptekarskich metod pozyskiwania ekstraktów. Podobnie jest z destylatami, te też były stosowane przez aptekarskich mistrzów. Wytworzenie więc dobrego napitku wymaga i wiedzy, i aparatury, dlatego ceny tych trunków są na poziomie droższych alkoholi.
Wódki smakowe od zawsze były wyróżnikiem regionalnym, były chlubą gastronomów. Dlatego przy okazji wydarzenia kulinarnego, jakim jest Europa na widelcu, odbyły się dwa turnieje w których jury wyłoniło po długim degustowaniu najlepszą nalewkę i destylat. Nie wypili oczywiście tych wszystkich trunków, podziwiali barwę, bukiet, moc i punktowali. Do turnieju zostało zgłoszonych ponad czterdzieści nalewek i kilkanaście destylatów. I wszystkie zasługują na uwagę.
Mam nadzieję, że nieżyciowe przepisy prawa dotyczące wytwarzania wina i przetwarzania odpadów winiarskich zostaną wkrótce zmienione i zbliżone do tych obowiązujących w Austrii. Obecne zubożają naszą sztukę kulinarną.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?