Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2014 we Wrocławiu [program, ceny]

Redakcja
europa na widelcu
europa na widelcu Michał Potocki
Pokazy kulinarne, kuchnie 16 regionów Europy czy truskawkowe szaleństwo - Piotr Bikont i Robert Makłowicz 6 i 7 czerwca zapraszają do Wrocławia na szóstą edycję Europy na widelcu.

Europa na widelcu 2014, Wrocław, Rynek, 6-7 czerwca

Europa na widelcu tradycyjnie odbędzie się na wrocławskim Rynku pod wodzą dwóch słynnych kucharzy - Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Zaproszono również Piotra Kucharskiego. Impreza uświetni 25. rocznicę pierwszych wolnych wyborów w Polsce. Hasłem przewodnim będzie prezentacja kuchni regionów, w tym Dolnego Śląska z miodem wrzosowym na czele.

- Tym razem pierwszego dnia festiwalu oprócz szparagów na stołach będą królować tak uwielbiane przez wszystkich truskawki - mówi Maja Berny z Urzędu Miejskiego we Wrocławiu. - Z kolei 7 czerwca zaprezentowane zostaną potrawy regionów Europy.

Dlaczego regionów, a nie jak do tej pory narodów? - Kuchnię narodu tworzą kuchnie różnych regionów. Uczyliśmy wrocławian rozróżniać kuchnie różnych narodów, czas pogłębić tę wiedzę - mówi Robert Makłowicz.

zobacz też: Europa na Widelcu 2014. Sprawdź menu i ceny Biesiady Europejskiej

Podczas biesiady zaplanowanej na 7 czerwca skosztujemy bukietu warzyw ze szparagami w sosie serowo estragonowym z prażonym słonecznikiem (Dolny Śląsk), pieczonej szynki na musie owocowym z ziemniakami i warzywami (również Dolny Śląsk), rosołu z knedlem wątrobianym (Tyrol, Austria), pierogów z bryndzą kraszonych skwarkami (Spisz, Słowacja) albo pieczeni wieprzowej ze śliwowicą (Żupania Krapińsko-Zagorska, Chorwacja). Będzie też wielki tort - niespodzianka dla łasuchów. Jarmark towarzyszący imprezie rozpocznie się już 4 czerwca i potrwa pięć dni. W tym roku dodatkowym elementem imprezy mają być targi książki kucharskiej. Zorganizowane zostanie również spotkanie blogerów kulinarnych. 

Z imprezy na Rynku będziemy mogli się przenieść do Browaru Mieszczańskiego, w którym odbędą się warsztaty piwowarskie. Oczywiście nie zabraknie też degustacji, a do wyboru będzie... 400 gatunków piwa.

A co (oprócz szparagów i truskawek) pojawi się w przyszłym roku? Być może rzodkiewki, bo właśnie na nie mamy teraz sezon. - W przedwojennym Wrocławiu rzodkiewki odgrywały bardzo dużą rolę. To właśnie one kiedyś stanowiły zakąskę do wódki - opowiada Robert Makłowicz.

Poniżej możecie zobaczyć spoty promujące imprezę oraz szczegółowy program.

Zobacz też zdjęcia z Europy na widelcu 2013

Europa na widelcu 2014. Zobacz zwiastun imprezy

Europa na widelcu 2014. Program

4-8 czerwca

Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej

10.00–21.00 Godziny otwarcia straganów

6 czerwca

Szaleństwo szparagowo-truskawkowe

16.00 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
16.30 ABC dobrych truskawek i szparagów

smażenie konfitur
pokazy kulinarne
warsztaty pieczenia chleba
pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
zabawy z nagrodami
prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

19.00 Koncert krakowskiego zespołu Chluba

7 czerwca

Biesiada europejska

11.30 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
12.00 Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie
12.30 Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.

atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
zabawy z nagrodami
warsztaty pieczenia chleba

12.45 Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.15 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
13.30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
14.00 Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
14.15 Koncert słowackiego zespołu Družina
15.00 Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
15.30 Niespodzianka dla publiczności
16.00 Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów organizowanego przez Cooklet
16.30 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
17.00 Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych
17.45 Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
18.00 Tort Europy na widelcudla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

Wydarzenia towarzyszące

4 czerwca

„Fakty i mity kuchni dietetycznej” – warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Józefa Chełmońskiego 37–41 – obowiązują zapisy (grupy 16 os.)

14.00–15.30 Grupa 1.
15.45–17.15 Grupa 2.
17.30–19.00 Grupa 3.

5 czerwca

„Europa regionów. Polska regionów” – konferencja w kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a–21 – dla wszystkich zainteresowanych (wejściówki do odebrania w kasie kina)

14.00–16.00 Część 1. Kultura i tradycja

Kuchnia jako element kultury.
Kuchnia regionalna jako element tożsamości lokalnej.
Kuchnie regionalne Polski.
Dzieje kuchni dolnośląskiej.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie…” – produkty regionalne na co dzień.
W lodówce bogatych i biednych Polaków – zwyczaje żywieniowe w rozwarstwionym społeczeństwie.

16.00–16.30 Przerwa
16.30–19.00 Część 2. Nowości i trendy

„Chleba naszego powszedniego…”, czyli dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej.
„Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły…” – prawne aspekty domowej produkcji alkoholu i kultura picia.
Czy zdrowo może być smacznie, czy smacznie może być zdrowo?
Wow, kuchnia show – programy kulinarne a zwyczaje żywieniowe.
Jedzenie w sieci czy w sieci jedzenia.
Kolekcjonerzy wrażeń – kuchnia molekularna.

6 – 7 czerwca

Strefa piwa –Browar Mieszczański, ul. Hubska 44 – stoiska polskich  browarów regionalnych, minibrowarów  i browarów restauracyjnych oraz prezentacja piw Europy
6 czerwca

18.00 Warsztaty warzenia piwa
19.00 Koncert zespołu CPN
20.30 Premiera nowego piwa z browaru Doctor Brew
21.00 Koncert zespołu Freewolni

7 czerwca

17.00 Warsztaty warzenia piwa
17.30 Koncert zespołu Bellrock
19.00 Koncert zespołu ABSTA
19.30 Degustacja piw wytworzonych przez wrocławskich piwowarów
20.00 Co ty wiesz o piwie? – wykład Tomasza Kopyry
21.00 Koncert zespołu The Beautiful Young Man

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto