Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Dzień Jedzenia Truskawek! Co kryją w sobie czerwone owoce? Jak można je przyrządzić?

Katarzyna Przyborowska
fot. archiwum
Podobno jeśli kobieta i mężczyzna zjedzą przepołowioną truskawkę, zakochają się w sobie. Ten kojarzący się z afrodyzjakiem owoc jest nie tylko smaczny, ale zawiera też wiele witamin.

Skąd pochodzą truskawki?

Truskawki pochodzą ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki - chilijskiej i wirginijskiej. Mają one wiele odmian, począwszy od wczesnych, pojawiających się w Polsce już na przełomie maja i czerwca, do późnych, które zjemy jeszcze późnym latem. Za truskawkowy sezon uznaje się jednak 6 tygodni, począwszy od przełomu maja i czerwca.
Polska jest znaczącym eks-porterem truskawek na świecie. Nie oznacza to jednak, że w naszym kraju nie ma truskawek importowanych. Owoce zagraniczne trafiają do sklepów w paczkach lub miniaturowych skrzyneczkach. Na opakowaniu widnieje także informacja o kraju pochodzenia. Polskie sprzedawane są na wagę lub w łubiankach.

Co zawierają

Ten słodki owoc jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej niż grejpfrut czy cytryna. Truskawki dostarczają też naszemu organizmowi witamin A i tych z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza oraz kwasu foliowego. Truskawka to 90 procent wody oraz cukry. Są to fruktoza oraz glukoza, czyli cukry proste, które są dobrze przyswajalne przez diabetyków.

Truskawek nie mogą spożywać osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę). U dorosłych jest to przeważnie alergia stała. W przypadku dzieci zmiany skórne, które są objawami alergicznymi, mogą być tylko okresowe i jest duże prawdopodobieństwo, że maluch z nich wyrośnie.

Do czego używane?

Właściwości truskawek jest dużo. Są dobre na odchudzanie, oczyszczają, wzmacniają organizm. Warto zatem je jeść, gdy dbamy o linię. W kosmetyce truskawki mają działanie bakteriobójcze, ściągające i odżywcze. Rozgnieciony owoc położony na twarz pomaga zwalczać wągry, plamy i piegi.

ZOBACZ KONIECZNIE: Przepis na knedle z truskawkami

ZOBACZ TEŻ: Szybki placek z truskawkami

Jak kupić i przechowywać?

Najsłodsze są truskawki bardzo czerwone oraz ładnie pachnące. Zdeformowanie owocu nie świadczy o jego gorszej jakości truskawki, lecz o złym zapyleniu przez pszczoły. Są one tak samo jadalne i pełne wartości, jak te o idealnych kształtach.

Czerwone słodkości są bardzo nietrwałe. Już po pierwszym dniu tracą sprężystość i szybką gniją. Aby temu zapobiec, należy położyć je w płaskim pojemniku wyścielonym ręcznikiem papierowym oraz przykryć drugim takim samym. W lodówce przechowujemy je w miejscu o najwyższej temperaturze.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto