Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta sposobem na skutki wiosennego przesilenia

redakcja
redakcja
Fot. pochodzi od autora tekstu
Fot. pochodzi od autora tekstu
W jaki sposób walczyć ze skutkami wiosennego przesilenia? Odpowiednio zbilansowana dieta do najlepszy sposób.

Przesilenie wiosenne to zespół przykrych objawów będących reakcją organizmu na zmianę pór roku. Senność, rozdrażnienie i problemy z koncentracją mogą dotyczyć osób szczególnie wrażliwych oraz tych, którym brakuje witamin i składników mineralnych. Dlatego należy zadbać przede wszystkim o dietę. Aby w dobrej formie przywitać wiosnę, nie zapomnij także o odpoczynku i aktywności fizycznej. Dbałość o sen oraz systematyczne spacery i jogging pozwolą szybko się zregenerować i korzystać z każdej chwili.Odpowiednia dieta to połowa sukcesuMało kto wie, że dieta ma główny wpływ na nasze fizyczne zdrowie i samopoczucie. Odpowiednio zbilansowana i usystematyzowana może znacząco poprawić nasze codzienne funkcjonowanie. Co to jednak znaczy i jakimi zasadami należy się kierować, aby przyniosła takie efekty? Należy jeść regularnie minimum 3 posiłki dziennie, koniecznie zaczynając od śniadania. Przynajmniej jedno z dań powinno być ciepłe. Nasz codzienny jadłospis muszą urozmaicać owoce i warzywa. Do tego powinniśmy pić dużo płynów, wody i świeżych soków. Starajmy się także unikać dojadania i sięgania po zbyt duże ilości słodyczy. Warto zatroszczyć się także o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.Witaminy i minerały źródłem dobrej formyWłaściwa dieta powinna iść w parze z doborem zdrowego pożywienia i składników, które będą stanowić bazę naszych posiłków. Dzięki temu dieta bogata w witaminy i minerały zapewni nam siłę i energię na cały dzień, sprawi, że znacząco zwiększymy odporność organizmu na infekcje. - Wśród wiosennych witamin niezbędnych do poprawy zdrowia i nastroju po okresie zimowym, specjaliści wymieniają te z grupy A, C, D, E i B. Jednak mało kto wie, że dobrym źródłem znacznej części tych związków są twarde, dojrzewające sery żółte dobrej jakości. Zawierają one m.in. witaminy A, D i B – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. – Dzięki spożywaniu sera żółtego w odpowiedniej ilości oraz innych produktów odzyskamy dobre samopoczucie i poprawimy kondycję organizmu.Warto dodać, że dobrym źródłem witaminy A są inne produkty mleczne, a także żółtka jaj, ryby i warzywa np. marchewka oraz pomidory. Większość z tych produktów również zawiera witaminę D. Zapotrzebowanie na te z grupy C zaspokoimy spożywając np. pomarańcze, kiwi i maliny. Natomiast witaminę E z powodzeniem dostarczymy organizmowi jedząc orzechy, ziarna zbóż i pestki dyni oraz słonecznika. Z kolei bogatym źródłem witaminy B1 są fasola, ziemniaki i ryż, B2 znajdziemy zaś we wszystkich przetworach mlecznych. 

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dieta sposobem na skutki wiosennego przesilenia - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto