Dania z makaronem: zapiekanki makaronowe, makaron z sosami, warzywami i grzybami. Szybkie dania z makaronem [PRZEPISY]
Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiemSkładniki 400 g makaronu tagliatelle 100 g borowików (świeże lub mrożone) 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol) 2 średnie cebule 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietanki 18% sól, pieprz do smaku natka pietruszki tarty ser Grana Padano lub inny twardy Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.