W skrócie
Co to są pestycydy?
Grupa związków chemicznych, wytwarzanych naturalnie na bazie roślin, jak i sztucznie nazywane są pestycydami. Substancje są używane do:
- niszczenia pasożytów roślin i zwierząt.
- zmniejszania ryzyka chorób roślin
- oraz zwalczania chwastów.
Stosowanie pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej populacji ludzi. Tłumaczy się również, że pestycydy mają uchronić i przyspieszyć wzrost roślin potrzebnych do zagwarantowania jedzenia. Narażenie ludzi na płyny z pestycydami rośnie, gdy mieszka się blisko gospodarstw rolnych lub nie dostatecznie myje kupione warzywa i owoce.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia owoców i warzyw określanych „Clean Fifteen”
Zdrowie a pestycydy
Resztki pestycydów mają szkodliwe działanie dla zdrowia. Dowiedziono, że spożywanie nadmiaru pestycydów z może negatywnie wpływać na rozwój człowieka, w tym okres płodowy. Obserwuje się też zwiększenie chorób układu rozrodczego. Pestycydy mogą też zaburzać gospodarkę hormonalną Substancje szkodliwe dla człowieka takie jak to między innymi:
- pestycydy,
- herbicydy,
- i komponenty leków.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule „Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe” powołuje się na dane Światowej Organizacji Zdrowia. Według nich w latach 2002-2012, stwierdzono narastanie liczby danych o niekorzystnych skutkach zdrowotnych substancji chemicznych wewnętrznie aktywnych na układ rozrodczy pod postacią niepłodności, nowotworów złośliwych i wad wrodzonych. Pojawiają się także dane o niekorzystnym wpływie tych związków chemicznych na funkcjonowanie tarczycy, mózgu, rozwój otyłości i zaburzenia metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy.
Warzywa i owoce bez pestycydów
Od 2004 roku Environmental Working Group (EWG) publikuje listę warzyw i owoców z najmniejszą ilością wykrywanych pestycydów. Rośliny pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego. Termin ten najczęściej używany jest w Stanach Zjednoczonych. Celem jest maksymalne wyciśnięcie potencjału wzrostu roślin i warzyw z upraw nastawionych na wysokie plony. Do niedawna lista obejmowała jedynie 12 owoców i warzyw, a od tego roku została poszerzona o mango, arbuza i bataty. Oto lista „Clean Fifteen”, czyli piętnastu czystych owoców i warzyw:
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananas
- Cebula
- Papaja
- Zielony groszek (mrożony)
- Szparagi
- Melon „honeydew”
- Kiwi
- Kapusta
- Grzyby
- Kantalupa
- Mango
- Arbuz
- Batat (słodki ziemniak)
Źródła:
- „Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe” Autor dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
- Clean Fifteen - Environmental Working Group (EWG)
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Excellent Houseware
Excellent Housewares Młynek Bambusowy Do Przypraw Pieprzu Soli ...

Pyramis
Pyramis Deska Drewniana Do Sparta Plus Lux 78X48 1 (525009601)

Zwilling
Zwilling Fresh & Save 1L Pojemnik Na Żywność Szklany Próżniowy ...

Lamart
Lamart Sapor Komplet naczyń do przypraw z obrotowym stojakiem 12 ...

Allocacoc
DesignNest Balanced Colander Equilibric Cedzak (DH0146BLEQBLCO)

Orion
Orion Przyprawnik Na Sól Pieprz Dozownik Do Oliwy Octu Uniwersalny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?