Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czosnek - król przypraw

(maz)
Czosnek jest zarazem cenioną przyprawą, jak również źródłem witamin i składników mineralnych. Jak donoszą najstarsze zapiski, już 4000 lat temu znane były w Chinach lecznicze właściwości czosnku.

Czosnek jest zarazem cenioną przyprawą, jak również źródłem witamin i składników mineralnych. Jak donoszą najstarsze zapiski, już 4000 lat temu znane były w Chinach lecznicze właściwości czosnku. Z powodu tych leczniczych właściwości w kulturach na całym świecie, przypisywano mu moce magiczne. Pomagał w odpędzaniu złych duchów, wampirów, ale również przynosił szczęście.

To nie przypadek, że czosnek działa leczniczo. W skład czosnku wchodzi allicyna – substancja nadająca zapach i zarazem działająca przeciwbakteryjnie. Allicyna i trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują wysoką skuteczność w leczeniu przeziębień i infekcji układu oddechowego.

Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji „złej” LDL, a zwiększenie stężenia frakcji „dobrej” HDL. Niektórzy naukowcy wskazują również na możliwość zapobiegania przez związki siarkowe rozwojowi nowotworów i zmniejszania ciśnienia krwi.

Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają ok. 31 mg witaminy C/100 g produktu. Czosnek dostarcza również nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu (400 mg/100 g produktu), żelaza (1,7 mg/100 g produktu), magnezu (25 mg 100 g produktu) i fosforu (153 mg/100 g produktu).

Kaloryczność czosnku jest dość duża i wynosi 146 kcal/100 g produktu, jednak nie jest to wadą, biorąc pod uwagę fakt, iż głównie stosuje się go jako przyprawę.


Pamiętaj!

* Do gotowania czy pieczenia trzeba dodać nieco więcej czosnku niż do potraw podawanych na zimno.
* Aby obronić się przed efektem przykrego zapachu czosnku po jego spożyciu, można żuć natkę pietruszki, ziarnka kawy, goździki lub też wypić trochę gorącego mleka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto