1 kg szynki niepeklowanej z kością
2-3 marchewki
pół dużego selera
2 pietruszki
1-2 łyżki oleju
ząbek czosnku
1 biała cebula
sól, pieprz czarny
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy ze wszystkich stron przyprawami. Mięso z czosnkiem i cebulą wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Warzywa obieramy i kroimy. Wyciągamy cebulę i czosnek z wywaru. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Szynkę gotujemy tyle godzin, ile ma kilogramów.
Porada: wójt Banaszyński poleca podawanie szynki z własnoręcznie przygotowanym chrzanem. Ten ze słoiczka nie jest według niego tak aromatyczny. Korzenie chrzanu zatrzeć na najmniejszych oczkach i wymieszać z kwaskiem cytrynowym, a by nie ściemniał. Doprawiamy cukrem i solą. Przed samym podaniem dodajemy śmietanę.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?