Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co na Wielkanoc poleca wójt Mieściska Andrzej Banaszyński

Monika Dziuma
Wójt nie wyobraża sobie świąt bez pysznej szynki

1 kg szynki niepeklowanej z kością

2-3 marchewki
pół dużego selera
2 pietruszki
1-2 łyżki oleju
ząbek czosnku
1 biała cebula
sól, pieprz czarny
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy ze wszystkich stron przyprawami. Mięso z czosnkiem i cebulą wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Warzywa obieramy i kroimy. Wyciągamy cebulę i czosnek z wywaru. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Szynkę gotujemy tyle godzin, ile ma kilogramów.

Porada: wójt Banaszyński poleca podawanie szynki z własnoręcznie przygotowanym chrzanem. Ten ze słoiczka nie jest według niego tak aromatyczny. Korzenie chrzanu zatrzeć na najmniejszych oczkach i wymieszać z kwaskiem cytrynowym, a by nie ściemniał. Doprawiamy cukrem i solą. Przed samym podaniem dodajemy śmietanę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto