Kulinarny rok 2020 według Uber Eats
Choć rok 2019 jeszcze trwa, twórcy Uber Eats już wiedzą, czym będziemy zajadali się od stycznia przyszłego roku. Przeanalizowali miliony wyszukań użytkowników aplikacji, aby przekonać się jakie potrawy zyskiwały w ostaniach miesiącach na popularności. Nie tylko w Europie, ale również na Bliskim Wschodzie i w Afryce.
I tak z najnowszej edycji raportu Uber Eats FoodCast wynika, że w 2020 najchętniej zamawianym daniem w naszym regionie będzie Taco. Pizza uplasowała się dopiero na miejscu drugim. Na trzecim są poke bowlsy, a na czwartym shoarma.
Warszawiacy chrupiące taco mogą zamówić poprzez aplikację m.in. z lokali Dosc Tacos i La Sirena: The Mexican Food Cartel. Pizzę - w wersji włoskiej - warto zamówić z lokalu Trattoria Rucola czy Ciao Napoli. Ci tych, którzy wolą wersję amerykańską mają chociażby Pizzę na wypasie z podwójnym serem. Soczystą shawrmę zamówimy ze Spinxa i lokalu Asado: Mezze&GrillCo, a zdrowe poke bowlsy m.in. w Orzo, Frankie's, Buena Vista Social Food oraz Detox Bar.
Czytajcie też: Browary Warszawskie przebiją Halę Koszyki? W środku food hall, ukraiński browar i czteropiętrowa knajpa Roberta Lewandowskiego
Najpopularniejsza kuchnia? Izraelska. W stolicy z aplikacji Uber Eats możemy zamówić dania z lokalu Berek czy Hummus love. Na drugim miejscu jest kuchnia skandynawska (jeśli lubicie śledzie zajrzyjcie do oferty lokalu AFERA, a jeśli przepadacie za łososiem - Studio Buffo), na trzecim etiopska, a na czwartym koreańska (tutaj możemy polecić warszawiakom lokal Kiku Sushi). Piąte miejsce to kuchnia armeńska. W podobnych klimatach (bo z kuchni gruzińskiej) w stolicy można zamówić dania z lokalu Erywan.
Co ciekawe, wśród popularnych trendów żywieniowych znalazły się tak egzotyczne dodatki jak kwiat lotosu, koreański bibimbap czy japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej - mochi. Popularne będą też dania z siemieniem lnianym. Ważny będzie dla nas występujący w konopiach olej CBD, a najpopularniejszym napojem stanie sie japońska kombucha, czyli napój na bazie sfermentowanej herbaty. Będziemy wybierać potrawy z czosnkiem, kurkami, prażoną kukurydzą, dynią, chlebowcem (owoc występujący w tropikalnej Azji) i tempeh - tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi. Zamiast coli chętnie będziemy pić kakao. Wygląda więc na to, że trend na zdrowe odżywianie zyska jeszcze więcej zwolenników.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?