Cakes and the City: słodkie wrocławskie potyczki
Magda Baran to 30-letnia wrocławianka, która prowadzi popularnego bloga "Cakes and the City". Na swojej stronie dzieli się sprawdzonymi przepisami na ciasta. W sumie zamieściła ich już ponad sto, więc jest z czego wybierać. Specjalnie dla czytelników MMWroclaw.pl Magda zdradziła, jakie ciasta przygotowuje na zbliżające się święta.
- W tym roku na Wielkanoc na pewno będę piekła ciasto cytrynowe, bo jest bardzo wiosenne, lekkie i będzie świetnie przełamywało smak jajek czy majonezu - mówi. - Na moim stole na pewno pojawi się też tiramisu, bo je po prostu uwielbiam. Amaretto wykorzystam również w tarcie migdałowo-karmelowej.
Przepisy na ciasta, które Magda z "Cakes and the City" przygotowuje na święta, znajdziecie poniżej:
Najlepsze ciasto cytrynowe
forma 20x20 cm
170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
skórka starta z 2 cytryn
Syrop - polewa
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100 g cukru pudru
Najpierw zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i skórkę z cytryn.
Miksować nie dłużej niż 5 minut.
Masę wlać do małej prostokątnej foremki (20 x 20 cm) i piec 30 min w 170ºC.
Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do wystygnięcia.
Autorka przepisu: Claire Clark, Pastry Chef restauracji The French Laundry
Ciasto cytrynowe zrobione przez Magdę
Tiramisu
forma ceramiczna 26x31
4 żółtka
100 g cukru pudru
500 g sera mascarpone
300 ml mocnej kawy
2 opakowania biszkoptów podłużnych ('ladyfingers')
1/3 szklanki amaretto (lub 1/2 szklanki)
2 białka
Do dzieła :)
Zaparzyć kawę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodawać po łyżce mascarpone i amaretto. Zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżką pianę z białek.
Biszkopty maczać w kawie, zanurzając do połowy, uważając, by się nie rozpadały (najlepiej przelać kawę do głębokiego talerza) - i układać w dwóch rzędach w formie (ceramicznej). Na wierzch wylać połowę masy, przykrywając jeszcze jedną warstwą biszkoptów nasiąkniętych kawą. Zakończyć masą serową.
Wierzch deseru szczelnie okryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po wyjęciu oprószyć gorzkim kakao.
Autorka: blog White Plate
Tiramisu zrobione przez Magdę
Tarta z migdałami i karmelem
okrągła forma na tartę
Ciasto
140 g mąki
1 łyżka cukru
115 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
1 łyżka lodowatej wody schłodzonej w zamrażarce
0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 kropla ekstraktu migdałowego
W misce wymieszać łyżką mąkę z cukrem. Dodać masło i zagnieść ręcznie ciasto, pod koniec dodając wodę i ekstra ekstrakty. Uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w woreczek i zostawić w lodówce na co najmniej 30 minut. Następnie wyjąć ciasto i wylepić nim formę do tarty zwracając uwagę na to, żeby nie zostawiać żadnych przerw czy dziur w cieście. Teraz powinno się umieścić ciasto w zamrażarce na parę minut. Gotową formę wstawić n 15-20 minut (lub dłużej) do piekarnika nagrzanego do 190ºC (wyjąć, kiedy ciasto zacznie przybierać złotawy kolor).
W międzyczasie przygotować polewę migdałową:
Migdały i karmel
250 ml śmietanki (36%)
200 g cukru
szczypta soli
80 g płatków migdałowych
1 kropla ekstraktu migdałowego
2 łyżki Amaretto lub Grand Marnier
Tarta migdałowo-karmelowa zrobiona przez Magdę
Do średniej wielkości garnka wlać śmietankę, dodać cukier i sól. Całość podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Kiedy zacznie się tworzyć piana, zdjąć garnek z ognia, wmieszać migdały wraz z ekstraktem i likierem. Gotową masę wylać na gotowe ciasto i wstawić z powrotem do piekarnika na 30-35 minut. Po pierwszych 10 minutach należy sprawdzić czy na powierzchni nie tworzą się karmelowe grudki - na pewno będą się tworzyć, dlatego należy lekko rozbić powierzchnię ciasta nożem. Operację należy powtórzyć co najmniej 2 razy w czasie pieczenia ciasta. Upieczoną tartę ostrożnie wyjąć z piekarnika (karmel może pryskać oraz pobrudzić, gdyż osadza się na brzegach formy).
Tarta jest bardzo smaczna (nawet tuż po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu), ale zasada drugiego dnia dodatkowo uszlachetnia wrażenia smakowe). Tartę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, owiniętą w folię. Niełatwo się kroi, ale jest mało wymagająca w transporcie i lubi pudełka na lunch.
autor: David Lebovitz
![]() Egzamin gimnazjalny 2012 z CKE | ![]() Sesja z książkami we Wrocławiu | ![]() Matura 2012 z CKE matematyka | ![]() Hakuna matata! Konkurs na zdjęcia z zoo |
**
**

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?