Nasza Loteria

Cakes and the City na Wielkanoc. Zobaczcie, co upiecze wrocławska blogerka [przepisy]

Lucyna Jadowska
Lucyna Jadowska
Magda Baran na wrocławskim Rynku
Magda Baran na wrocławskim Rynku lj
Magda Baran na święta poleca m.in. ciasto cytrynowe.

Cakes and the City: słodkie wrocławskie potyczki


Magda Baran to 30-letnia wrocławianka, która prowadzi popularnego bloga "Cakes and the City". Na swojej stronie dzieli się sprawdzonymi przepisami na ciasta. W sumie zamieściła ich już ponad sto, więc jest z czego wybierać. Specjalnie dla czytelników MMWroclaw.pl Magda zdradziła, jakie ciasta przygotowuje na zbliżające się święta.

- W tym roku na Wielkanoc na pewno będę piekła ciasto cytrynowe, bo jest bardzo wiosenne, lekkie i będzie świetnie przełamywało smak jajek czy majonezu - mówi. - Na moim stole na pewno pojawi się też tiramisu, bo je po prostu uwielbiam. Amaretto wykorzystam również w tarcie migdałowo-karmelowej.

Przepisy na ciasta, które Magda z "Cakes and the City" przygotowuje na święta, znajdziecie poniżej:

Najlepsze ciasto cytrynowe

forma 20x20 cm

170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
skórka starta z 2 cytryn

Syrop - polewa
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100 g cukru pudru
Najpierw zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i skórkę z cytryn.
Miksować nie dłużej niż 5 minut.

Masę wlać do małej prostokątnej foremki (20 x 20 cm) i piec 30 min w 170ºC.
Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do wystygnięcia.

Autorka przepisu: Claire Clark, Pastry Chef restauracji The French Laundry

Ciasto cytrynowe zrobione przez Magdę

Tiramisu

forma ceramiczna 26x31

4 żółtka
100 g cukru pudru
500 g sera mascarpone
300 ml mocnej kawy
2 opakowania biszkoptów podłużnych ('ladyfingers')
1/3 szklanki amaretto (lub 1/2 szklanki)

2 białka

Do dzieła :)
Zaparzyć kawę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodawać po łyżce mascarpone i amaretto. Zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać łyżką pianę z białek.

Biszkopty maczać w kawie, zanurzając do połowy, uważając, by się nie rozpadały (najlepiej przelać kawę do głębokiego talerza) - i układać w dwóch rzędach w formie (ceramicznej). Na wierzch wylać połowę masy, przykrywając jeszcze jedną warstwą biszkoptów nasiąkniętych kawą. Zakończyć masą serową.

Wierzch deseru szczelnie okryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po wyjęciu oprószyć gorzkim kakao.

Autorka: blog White Plate

Tiramisu zrobione przez Magdę

Tarta z migdałami i karmelem

okrągła forma na tartę

Ciasto

140 g mąki

1 łyżka cukru

115 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

1 łyżka lodowatej wody schłodzonej w zamrażarce

0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 kropla ekstraktu migdałowego

W misce wymieszać łyżką mąkę z cukrem. Dodać masło i zagnieść ręcznie ciasto, pod koniec dodając wodę i ekstra ekstrakty. Uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w woreczek i zostawić w lodówce na co najmniej 30 minut. Następnie wyjąć ciasto i wylepić nim formę do tarty zwracając uwagę na to, żeby nie zostawiać żadnych przerw czy dziur w cieście. Teraz powinno się umieścić ciasto w zamrażarce na parę minut. Gotową formę wstawić n 15-20 minut (lub dłużej) do piekarnika nagrzanego do 190ºC (wyjąć, kiedy ciasto zacznie przybierać złotawy kolor).

W międzyczasie przygotować polewę migdałową:

Migdały i karmel

250 ml śmietanki (36%)

200 g cukru

szczypta soli

80 g płatków migdałowych

1 kropla ekstraktu migdałowego

2 łyżki Amaretto lub Grand Marnier

Tarta migdałowo-karmelowa zrobiona przez Magdę

Do średniej wielkości garnka wlać śmietankę, dodać cukier i sól. Całość podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Kiedy zacznie się tworzyć piana, zdjąć garnek z ognia, wmieszać migdały wraz z ekstraktem i likierem. Gotową masę wylać na gotowe ciasto i wstawić z powrotem do piekarnika na 30-35 minut. Po pierwszych 10 minutach należy sprawdzić czy na powierzchni nie tworzą się karmelowe grudki - na pewno będą się tworzyć, dlatego należy lekko rozbić powierzchnię ciasta nożem. Operację należy powtórzyć co najmniej 2 razy w czasie pieczenia ciasta. Upieczoną tartę ostrożnie wyjąć z piekarnika (karmel może pryskać oraz pobrudzić, gdyż osadza się na brzegach formy).

Tarta jest bardzo smaczna (nawet tuż po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu), ale zasada drugiego dnia dodatkowo uszlachetnia wrażenia smakowe). Tartę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, owiniętą w folię. Niełatwo się kroi, ale jest mało wymagająca w transporcie i lubi pudełka na lunch.

autor: David Lebovitz




Egzamin gimnazjalny 2012 z CKE


Sesja z książkami we Wrocławiu


Matura 2012 z CKE matematyka


Hakuna matata! Konkurs na zdjęcia z zoo

**

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto