- Premierowe piwa to połączenie dwóch podejść do nowoczesnego piwowarstwa - odkrycie na nowo tradycji i podążanie za piwną rewolucją. Wybraliśmy 6 różnych stylów, znacznie się od siebie różniących, by już na początku pokazać jak bogaty może być świat piwa warzonego we Wrocławiu – tłumaczą Grzegorz Ickiewicz i Mateusz Gulej, Piwowarzy Browaru Stu Mostów.
W dniu otwarcia zaprezentowano 3 z 6 planowanych na grudzień premier: WRCLW Roggenbier, Salamander AIPA i Salamander Wheat Porter. Każde z piw kosztuje 11 zł za 0,5 litra i 8 zł za 0,3 litra.
WRCLW Roggenbier/żytnie to esencjonalne, gęste piwo górnej fermentacji w nieortodoksyjnej odsłonie. Wyraźna słodowa treściwość jest tu przełamana przyjemną, stonowaną goryczką z chmieli niemieckich. Bukietu dopełniają pochodzące od drożdży nuty goździkowe.
SALAMANDER AIPA to interpretacja stylu American IPA, hołd dla chmielu zza wielkiej wody. Piwo treściwe, o solidnej podbudowie słodowej z dużą porcją goryczki. Urzeka tropikalnym aromatem chmieli i bukietem zapachów dodanych przez drożdże górnej fermentacji.
SALAMANDER Wheat Porter to nietuzinkowa wariacja na temat brytyjskiego portera. Bazujące na słodzie pszenicznym piwo górnej fermentacji, zaskoczy złożonym aromatem słodowym. Aksamitna gładkość w smaku, zapach czekolady i świeżo pieczonych ciastek oraz stonowana goryczka to jego znaki rozpoznawcze.
Browar stworzył na razie dwie marki - "WRCLW" i "Salamander", które będzie można także dostać w najlepszych multitapach we Wrocławiu. Jak mówią jej twórcy marka WRCLW ma "wzmocnić dolnośląską tożsamość i świadomość smaku". Te piwa to klasyka w nowych aranżacjach, stworzona tylko z tych składników, z których przez wieki robiono piwo. Salamander to esencja piwnej rewolucji, która została stworzona by "delektować się życiem".
- Wszyscy jesteśmy pasjonatami. Chcemy by każdego dnia jak najwięcej ludzi zrozumiało, czym różni się produkcja rzemieślnicza od koncernowej - tłumaczą Arletta i Grzegorz Ziemian, inicjatorzy powstania Browaru Stu Mostów.
Na oficjalnym otwarciu Browaru Stu Mostów nie zabrakło pracowników dawnych wrocławskich browarów, w tym pierwszego w Polsce mini-browaru restauracyjnego Spiż, twórców wszystkich wrocławskich Festiwali i piwnych eventów, szefów znanych multitapów, członków Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej i goście z Bawarii, Czech, Śląska i Wielkopolski, byli m.in. przedstawiciele poznańskiego Starego Browaru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?