Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Boutique Brajt - polskie potrawy w stylowym wnętrzu

AH
Polskie potrawy w stylowym wnętrzu. W Resturacji Boutique Brajt zjemy także niekonwencjonalne dania np. chrupki z warzyw.

Hotel i restauracja Boutique Brajt to nowe miejsce na gastronomiiczno-noclegowej mapie Wrocławia. Mieści się w Dzielnicy Czterech Świątyń, w odnowionej kamienicy z połowy XIX wieku przy ulicy Włodkowica 18. Obok znajduje się chętnie odwiedzana przez wrocławian i turystów Promenada Śródmiejska oraz Pałac Ślubów.

Codziennie inny lunch

Restauracja oferuje tradycyjną kuchnię polską i europejską. Kucharzami są młode, kreatywne osoby, z bogatym doświadczeniem kulinarnym. Bazują oni tylko na naturalnych produktach, nie stosują polepszaczy smaków czy sztucznych przypraw. Wypiekają własne pieczywo i ugniatają domowy makaron.
Jeden z kucharzy, Łukasz Strzeboński ma doświadczenie w gotowaniu dla wojska, gdzie nauczył się wykorzystywać różnego rodzaju kasze, które są bardzo syte i zdrowe. I to właśnie na odpowiednią dietetyczność i kaloryczność potraw pan Łukasz zwraca szczególną uwagę.
Dużą popularnością cieszy się codziennie zmieniana oferta lunchowa serwowana od godz. 11 do 17. Składa się z trzech dań: zupy/przystawki, drugiego dania i deseru. Za zestaw ten zapłacimy 26 zł.

Wśród potraw dostępnych w menu,klienci chętnie wybierają ryby węgorza i sandacza, a także stek z polędwicy wołowej, pierogi oraz zupy, m.in. krem pomidorowy.

Oferta na lato

Karta dań zmienia się w zależności od sezonu. Latem znajdziemy w niej grasicę cielęcą, z jęczmieniem, z sezonowymi grzybami, patisonem i duszonymi mirabelkami, krem z pora i marchwi z wytrawnymi jabłuszkami i espumą pomidorową oraz kotlet cielęcy z chrupkami z bobu, gratinem ziemniaczanym i pudrem z kaszy palonej.

- Nasi kucharze proponują też kuchnię niekonwencjonalną, gdyż posiadamy bardzo dobry sprzęt do jej przyrządzania. Zjemy tutaj chrupki z warzyw czy suszone owoce sezonowe - mówi Roman Rawecki, właściciel Boutique Brajt.

Pan Roman dodaje, że wychodząc naprzeciw zapytaniom gości restauracji do menu wprowadzane są tradycyjne polskie potrawy. Wkrótce zjemy tu zatem kotlet schabowy z kością, golonkę pieczoną, kaszankę, pierogi z kapustą i grzybami czy żurek śląski z jajkiem.

Dla rodziców z dziećmi restauracja przygotowała obiady w cenie 49 złotych. W menu dla najmłodszych znajdują się m.in. rosół z domowym makaronem, nugetsy z kurczaka oraz naleśnik z twarożkiem i owocami.

Wśród deserów znajdziemy naleśniki, jabłecznik oraz wytwarzane na miejscu lody (aktualnie o smaku agrestowym).

Impreza w dawnym stylu

Gośćmi często odwiedzającymi restaurację Boutique Brajt są turyści polscy i zagraniczni (głównie niemieccy) oraz prawnicy i adwokaci z pobliskich kancelarii.
Dużym zainteresowaniem cieszą się imprezy okolicznościowe. Dwie eleganckie sale są w stanie pomieścić 100 gości weselnych oraz orkiestrę lub zespół muzyczny. Organizowane są tutaj też spotkania biznesowe, stypy oraz kameralne obiady rodzinne wydawane z okazji urodzin bądź imienin.

Boutique Brajt umożliwia wystawianie swoich prac uzdolnionym plastykom. W niedalekiej przyszłości planowane są imprezy w klimacie dwudziestolecia międzywojennego, podczas których muzyka będzie odtwarzana ze starych, analogowych płyt. Możliwe, że będą się tu odbywały koncerty z udziałem muzyków z pobliskiej Akademii Muzycznej.

Restauracja, dostępna także dla osób niepełnosprawnych,czynna jest codziennie w godzinach od 11 do 22.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto