Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bób jest bardzo zdrowy i łatwy w przyrządzeniu

Maciej Mrzygłocki
Dariusz Gdesz
Zdrowa i smaczna roślina strączkowa - zawiera wiele składników odżywczych i jest łatwy w przygotowaniu.

Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na całym świecie. Pozostałości tej rośliny archeolodzy odnaleźli podczas prac wykopaliskowych w Izraelu. Jej ślady znaleziono również w starożytnej Troi i Egipcie, przy czym w tym drugim potrawa była spożywana tylko przez niewolników. Warzywo uprawiano także w starożytnych Chinach, a w Europie Środkowej było jednym z podstawowych pokarmów, aż do XVII wieku. W późniejszych czasach bób został stopniowo zastąpiony fasolą i ziemniakami.

Świeży bób ma bardzo wiele składników odżywczych i właśnie to warzywo dominuje latem na przydrożnych straganach oraz tzw. warzywniakach. Bób jest nie tylko smaczny i sycący, ale również bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto go włączyć do naszej letniej diety i skomponować pyszne menu ze świeżych warzyw.
To warzywo smakuje najlepiej przygotowane metodą tradycyjną - czyli ugotowany w osolonej wodzie, podawany z odrobiną masła.

Można również używać go jako dodatku do zup i sałatek. Świeży i bardzo młody jemy w całości, razem ze strączkami. Wystarczy ugotować je w lekko osolonej wodzie, a później polać ostrym sosem.

Gdy ziarnka są większe, trzeba je obrać ze strąków, a starsze dodatkowo jeszcze z twardej i niesmacznej skórki. Najłatwiej zrobić to zaraz po ugotowaniu. Możesz również obrać surowe ziarna. Wystarczy zalać je wrzącą wodą, a po kilku minutach będziemy już mogli za pomocą ostrego noża naciąć skórkę i wycisnąć ziarno. Bób daje się też dość łatwo obierać zaraz po rozmrożeniu. Możemy go też przyrządzić na patelni lekko podsmażając, a na końcu dusząc go przez kilkanaście minut.

Ta strączkowa roślina zawiera w sobie białka, węglowodany, a także wapń i fosfor. Oprócz tego bogata jest w witaminę C, A, B1 i B1 oraz E, P i K.
Spożywanie bobu jest również dobre dla naszego codziennego zdrowia. Pomaga on nam usunąć z organizmu tłuszcz osadzający się w naszych tętnicach, a także utrzymywać cholesterol na niskim poziomie. Ponadto jest on bogatym źródłem choliny, głównego składnika lecytyny. Uważa się, że jej spożywanie pomaga zachować lepszą pamięć u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Wykorzystywane są również części zielone bobu. Wywar z nich dodawany jest do kąpieli, co pomaga w walce z czyrakami i wrzodami.

Najtańszy bób dostępny jest na wrocławskim targowisku Targ Piast przy ul. Obornickiej - tu za jeden kilogram zapłacimy maksymalnie 3,5 zł. W kraju jest drożej, 5 zł za kilogram zapłacimy na rynku sandomierskim SORH SA oraz na łódzkim Zjazdowa. Na warszawskim Broniszowie płacimy 6 zł na 1 kg. Najdroższy bób kupimy na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach i na lubelskiej Elizówce - kilogram kosztuje tam aż 7 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto