Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Agawa - tu klienci decydują o karcie dań

Aleksandra Cieśla
Janusz Wójtowicz
Restauracja Agawa "kwitnie" w samym sercu parku Południowego od 11 lat. Króluje tam kuchnia europejska, ale dla podtrzymania tradycji poprzedników także przysmaki rodem z Italii - pisze Aleksandra Cieśla.

Dlaczego lokal mieszczący się w parku Południowym nazywa się Agawa? Ci starsi wrocławianie na pewno będą pamiętać tamtejszą kawiarnię sprzed około 40 laty o tej samej nazwie. Później powstała tutaj włoska knajpka, a gdy 11 lat temu lokal przeszedł w ręce małżeństwa Ziemomysła i Agaty Kaleniaków, postanowili oni powrócić do nazwy pierwotnej - Agawa.

W restauracji serwowane są dania z kuchni polskiej oraz europejskiej, jednak na pamiątkę "włoskiego" poprzednika są tu też potrawy rodem z Italii. Pytanie - jak często zmieniana jest karta w lokalu, rozbawiła panią Agatę i menedżera lokalu Mariusza Kłoczko. Okazało się, że nie jest łatwo zmienić menu, gdy ma się tylu stałych gości, którzy na zmianę zwyczajnie nie zezwalają. Tak więc podstawowa część karty jest stała od przeszło dekady. Żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą (12,50 zł), naleśniki prowansalskie (21,50 zł) i meksykańskie (23,50 zł), makaron penne al forno Venezia, czyli grillowana pierś kurczaka z pieczarkami, brokułami, sosem beszamelowym i mozzarellą (23,50 zł) czy polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym (36,50 zł) - oto dania, z których stali klienci nie chcą zrezygnować.
W restauracji są też potrawy sezonowe, bazujące na najświeższych, bo aktualnie dostępnych produktach. Należy do nich na przykład wątróbka drobiowa w sosie ze świeżych malin i pieczywem własnego wypieku (14,50 zł). Mariusz Kłoczko dodaje, że już wkrótce pojawią się dania ze śliwek. Daniami sezonowymi są potrawy, które aktualnie poleca szef kuchni, czyli pani Anna Wnuk.

W karcie znajdują się także pizze i to różnych smaków. Przepis na cienkie ciasto osobiście opracowała szefowa kuchni. Warto tutaj wspomnieć, że w poniedziałki jest w Agawie dzień tego przysmaku. Oznacza to, że wszystkie są w jednej cenie - 14,50 zł. Restauracja Agawa mieści się przy ulicy Andrzeja Waligórskiego 1. Lokal czynny jest od poniedziałku do niedzieli, od godziny 10 do ostatniego klienta. Kuchnia działa do godziny 22.

Mile widziane są tutaj całe rodziny z dziećmi, także właściciele czworonogów.

Można z nimi wejść do lokalu, a dla każdego znajdzie się miska z wodą. Jeżeli ktoś lubi muzykę na żywo, warto by zawitał tutaj w czwartek, kiedy od godziny 18 do 22 śpiewa Agnieszka Bisikirska.

Kto tu gotuje

Szefem kuchni w restauracji Agawa jest Anna Wnuk. Pracuje tam, dokładnie od chwili powstania lokalu, czyli już od 11 lat.
Pani Ania mówi, że żadnej szkoły gastronomicznej nie kończyła i jest samoukiem. Najlepiej czuje się w daniach tradycyjnej kuchni polskiej. Pytana co robi, gdy nie pracuje w Agawie - pani Ania śmieje się i wyznaje - Gotuję w domu. Relaksuję się, gdy robię ciasta.

Co warto zjeść

Tortilla nadziewana serkiem, warzywami, łososiem - 22,50 zł
Sałatka formaggio di capra z sosem miodowym - 29,50 zł
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - 36,50 zł
Pirgos, wieżyczka z polędwic wieprzowych z cukinią - 48 zł
Danie specjalne - krewetki w otulinie ziemniaczanej - 59 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto